EseményekHírekMotorverseny

2024-től női motoros világbajnokság indul

Női Motoros Világbajnokság 2024
Ana Carrasco

A 2024-es induláskor a kezdeti női világbajnoki sorozat elsősorban a MOTUL FIM Superbike Világbajnokság mellett fog futni. Az első szezonra legalább hat fordulót tűztek ki célul, fordulónként két futam megrendezésével. A rajtrács egyenlő gépekkel fog versenyezni, az egyetlen motorszállítót pedig a megfelelő időben jelentik be.

A Circuito de Jerez-Angel Nieto szombaton különleges bemutatónak adott otthont, amikor a FIM és a Dorna Sports bejelentette új projektjét: a FIM női motorkerékpáros világbajnokságot. Az új verseny célja, hogy a nők számára szélesítse a motorkerékpár-versenysporthoz való hozzáférést, és platformot teremtsen a női versenyzők képviseletére.

Az új bajnokság célja, hogy lehetőséget teremtsen a már versenyző női versenyzők számára – olyan környezetet biztosítva, amelyben professzionális, életképes karriert építhetnek a motorkerékpár-versenyzésben -, és megteremti az alapjait annak, hogy a jövő motoros paddockjaiban egyenlőbben legyen képviselve a nők. A sorozat pozitív példát mutat a leendő női versenyzőknek, és tovább hangsúlyozza, hogy a motorozás mindenki számára élvezhető sport, a pályán és azon kívül is.

Jorge Viegas, a FIM elnöke: “Ez az első alkalom 1904 óta, hogy jövőre a FIM női világbajnoksággal kezdünk. Remélem, hogy a logó is tetszik, ez egy meglepetés mindenkinek!

“Sokat gondolkodtunk ezen, és nagy volt az igény. Ahogy a motokrosszban, az enduroban és a triálban, úgy a körversenyzésben is női világbajnoksággal indulunk jövőre. A tervünk az, hogy hat versenyt rendezünk Európában. Ez egy egy márkás verseny lesz. Megpróbáljuk elérni, hogy a világ minden tájáról versenyezzenek nők ebben az új bajnokságban. Elsősorban a WorldSBK bajnokság keretein belül kerül majd megrendezésre.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book
Női Motoros Világbajnokság 2024
Françoise Emery (FIM CEO); Jorge Viegas (FIM President); Carmelo Ezpeleta (CEO of Dorna Sports) and Gregorio Lavilla (WorldSBK Executive Director) © Dorna Sports

“Ez egy olyan bajnokság, ahol azt szeretnénk, ha a nők profik lennének. Ez nem egy lépés egy másik kategóriába, azt akarjuk, hogy az itt versenyző nők versenyzőként, profiként keressenek fizetést. Reméljük, hogy jövő év márciusában vagy áprilisában indulhatunk.”

Françoise Emery, a FIM vezérigazgatója: “Már több mint húsz éve létrehoztunk egy bizottságot a nők számára a motorozásban, így ez nem igazán újdonság a FIM-ben. Igyekszünk népszerűsíteni és támogatni a nőket a motorversenyzésben. Amit megpróbálunk tenni, az az, hogy minden lehetőséget megadunk a női versenyzőknek a motorozáshoz, és ahogy a FIM elnöke is említette, már vannak bajnokságaink a motokrossz, az enduro és a triál szakágakban. Így most örömmel indítunk el egy női bajnokságot a körversenyzésben.”

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük