fbpx

Csajokamotoron.hu Motoros Magazin

Motoros nők hírportálja

Waze – navigáció már motorra is

waze motorA tesztelés most már tavaszra marad, de már az a tudat, hogy motoron is használhatom a kedvenc navigációmat, felmelegíti a szívem. Meg a karácsony.

Még november végén adták hírül, hogy a világ legnépszerűbb navigációs applikációja, a Waze legújabb frissítésében immár a motorkerékpár is választható járműtípus lesz iOS és Android rendszeren is. Azt nem tudom, hogy a motorosok felhördültek-e izgalmukban így a tél kezdetén, de majd tavasszal elmeséljük azt is, hogy mi mire megyünk vele. 

Mivel rendszeresen használom az applikációt a városi forgalomban, nagyon hasznosnak tartom a közösségi navigációt – személyautóban. Ennek a lényege egyébként az, hogy a Waze használói folyamatosan online vannak, és sebességüket, mozgásukat érzékeli a rendszer, valamint maguk a tagok is beküldhetnek forgalmi információkat, így mindig (nagyjából) valósak a forgalmi adatok.

Nekem egyébként eddig nem jelent meg a motorkerékpár lehetőség, úgyhogy nem is foglalkoztam vele, de aztán a múlt héten felugrott a kis ablak, hogy szeretnék-e inkább motorral menni. Hát hogy a hóviharba ne szeretnék motorral menni – gondoltam magamban, de aztán mégis a nemre nyomtam, tekintve, hogy autóval voltam éppen.

waze motor 3

A program készítői azt ígérik, hogy a motorkerékpáros üzemmódban a kettő (és három – amibe persze a trike is beletartozik szerintem, de mégsem gondolom, hogy ugyanaz a kategória lenne, mint a motor) kerekűekre optimalizált útvonalakat ajánl fel a rendszer, így nemcsak rugalmasabb közlekedést tesz majd lehetővé városban, hanem az érkezési időt is pontosabban tudja kikalkulálni a rendszer.

Persze az alkotók azt is hozzáteszik, hogy ez a lehetőség is a használat során tanulja az útvonalakat, tehát azt várják, hogy minél több motoros használja, közlekedjen vele, és küldje az útvonal információkat, mert így okosodik a program és így lesz egyre hasznosabb minden motoros számára.

A motoros üzemmód beállításához menj a profilodnál a fogaskerékre, ez a “Beállítások” fül (nálam a bal felső sarokban van, nem volt egyszerű megtalálni) > a Részletes Beállítások menüpont alatt válaszd a “Navigáció” linket > itt görgess a További opciókhoz, majd kattints a “Jármű típusa” linkre, és itt tudod kiválasztani, hogy Magán (vagyis személyautó), Taxi vagy Motorkerékpár vagy-e ebben a játékban.

Őszintén szólva kicsit fenntartással fogadtam az ötletet, mert bár használtam már a Wazét motoron is, arra azért kevés esélyt látok, hogy a motorosok menet közben útvonal információkat pötyögjenek be a telefonjukba… kesztyűben… Még kocsiban is veszélyes a telefont nyomkodni vezetés közben, nem hogy motoron.

waze motor 3

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

5 1 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x