KiemeltMotorokMotorozás

Soha nincs késő – Motormosás nulla fok alatt

teli motormosas 03Biztosan te is jártál már úgy, hogy motorozás után, elázva, átfagyva, koszosan hazaérve, betoltad a motorod a garázsba, a mélygarázsba, a kerti fészerbe, vagy csak simán a szabad ég alatt hagytad, és rohantál venni egy jó meleg fürdőt. Szegény kétkerekű meg a hidegben, koszosan maradt, és csak várta és várta, hogy vele is foglalkozz.

Az igazán motorbolondok legkésőbb másnap kezelésbe veszik járművüket, de ez nem mindig, és nem mindenki számára lehetséges. Főleg nem akkor, ha a tisztogatás idejére már beköszöntött a tél, és a mínuszok. Ilyenkor sem lehetetlen az, hogy megfelelőképp előkészítsd a gépet a hosszú álomra, de persze sokkal macerásabb, kényelmetlenebb, mint egy szép nyári napon.

A helyzetet megnehezíti még az is, hogy a hosszabb ideje rászáradt, esetleg ide-oda ráégett kosz nehezebben távolítható el, így a leghatásosabb, ha mosás, esetleg irányzott, vegyszeres tisztítást alá veted motorod. Hiába vagy tisztában azzal, hogyan csináld, a zord időben nem használhatod a már bevált módszereket.

Létezik olyan megoldás, mellyel víz nélkül tisztíthatod a felületeket, de ez nem mindenre kiterjedő. Tisztító összetétellel kombinált gyorsvaxokat számos motoros-autós boltban beszerezhetsz. Ezek lényege, hogy a kevésbé szennyezett felületeket – poros, bogártetemekkel tarkított, vízkőfoltos, vékonyan olajos – mosás nélkül varázsolhatod tisztává. Ezt a módszert akkor válaszd, ha nem koszolta össze motorod sós lé, vagy már korábban lemostad mindenhol, csak épp egy utolsó, szezonzáró guruláson enyhén koszos lett.

A felületre fújva a tisztító gyorsvax magába zárja a szennyeződések szemcséit, így amikor azt letörlöd, nem karcolja a felületet, tisztítja és közben egy vékony filmréteggel látja el, ami védelmet és csillogást biztosít számára. A lehető legtöbb, elérhető helyet tisztítsd meg így.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Ha valahol komolyabb olajfolt, láncspray pöttyök éktelenkednek, erősebb szerrel távolítsd el, majd tisztítsd meg a felületet a gyorsvaxszal. Ezt a megoldást akár olyankor is használhatod, amikor a hőmérséklet fagypont alatt van, de mindenképp húzódj be például egy mélygarázsba, ahol azért 1-2 fokos, vagy melegebb a levegő.

A hajtógázas tisztítószer nem fog működni erős fagyban, szóval nulla fok alatt inkább teázgass a konyhában. Ha van garázsod, az a legnagyobb királyság. Ha pedig fűtött, akkor aztán tényleg maga a Kánaán lehet egy motorrajongónak. Ott addig molyolhatsz a tisztogatással, amíg akarsz. Enyhe szennyeződésnél nincs is más dolgod, mint a fent leírtak alapján elvégezni az alapos kezelést. Ha komolyabb a szennyeződés, akkor a mosás elkerülhetetlen.

A legnehezebb dolgod akkor van, ha szabad ég alatt tárolod a motorod, például egy nyitott parkolóban és nincs lehetőséged fedett helyen bíbelődni vele, nincs a közelben elektromos áram, melegvíz. A legjobban teszed, ha megvárod azt a téli napot, amikor épp szárazak az utak, és megcélzol egy olyan mosót, ami fűtött helyen üzemel. Ilyen lehet egy bevásárlóközpont mélygarázsában működő mosó. Az igazán tuti az, ha egy olyan motorszervizhez, vagy kereskedéshez fordulsz, mely üzemeltet motormosót. Na, az igazán tuti, bár költségesebb.

 

Nincs még vége, lapozz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük