Hírek

Egyenlőséget a közlekedési tábláknak!

gyalogos atkelohely tablak genf 2020Az egyszeri ember azt gondolná, hogy a közlekedési táblák arra szolgálnak, hogy a lehető legegyszerűbb jelekkel segítsenek eligazodni a közlekedésben. A mai világban azonban már ezek is megsértik egyes csoportok jogait.

Nekem még sosem tűnt fel, hogy a gyalogos átkelőt jelző táblán lévő figura férfi. Sosem foglalkoztatott ez a gondolat. Igazából nem szoktam ilyen tüzetesen megvizsgálni egyetlen táblát sem, hiszen nem azért van ott, hogy nézegessem, hanem hogy amikor haladok a forgalomban, felhívják valamire a figyelmem.

Gyalogátkelőhelyet jelző tábla mellett is már többezerszer elhajtottam életemben, de még sosem fordult meg a fejemben, hogy miért nem egy nő kel át a zebrán a táblán levő ikonon.

Genfben (Svájcban), ami elvileg a világ egyik legfejlettebb országának második legnagyobb városa, nemrég lecserélték a gyalogátkelőhelyeket jelző táblák felét olyanra, amelyek női alakokat ábrázolnak. Genfben, ahol csak 1971-ben – Európában utolsóként – hagyták jóvá a nők szavazati jogát, szerintem most egy kicsit átestek a ló túloldalára.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Mennyire friss a KRESZ tudásod? Teszteld le!

A város folgármestere, Sandrine Salerno szerint: “A köztereken is mindenütt tapasztalható állandó férfijelenlét a közlekedési táblákon is azt erősíti, hogy a többi ember, főleg a nők, de a kisebbségek is másodrendűek”.

A főpolgármester kezdeményezése eddig 18 millió forintnak megfelelő svájci frankba került a városnak, aminek nem minden genfi polgár örül egyenlően – ha már az egyenlőségről van szó. Ebből az összegből összesen 250 táblát cseréltek le az egyenlőség jegyében.

A város vezetése nem elégedett meg azzal, hogy a táblán látható figura mondjuk szoknyát viseljen, ezzel stilizáltan jelölve a nemét, hanem a nők különböző hátrányos csoportjait is külön ábrázolják rajtuk. Van öreg, fiatal, afro frizurás, leszbikus pár és terhes nő is. Most majd reklamálhatnak a férfi kisebbségek is, hogy ők is szeretnének táblát… mi lesz így a fekete vagy az öreg férfiak jogaival, hogy a melegekről ne is beszéljünk. Ja, meg kellene tolókocsis is szerintem.

A főpolgármester egyenlőségi törekvései itt még nem álltak meg, a táblacserék után az utcanevek következnek, mert szerinte jelenleg a férfiak uralják ezt a területet is. Hogy fognak örülni a genfiek, amikor cserélhetik le az összes iratukat, mert az utcájukat átnevezték Kovács Józsefről Kiss Mariskára.

 

Te milyen figurát szeretnél a gyalogátkelő táblára? Szoktál egyáltalán lassítani – netánmegállni – a gyalogátkelőhelyek előtt?

Forrás: Contextus, BoredPanda

Kép: Geneve.ch

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük