HírekMotorokMotorozás

Nézd, milyen a BMW Motorrad Concept Link tanulmánya!

bmw motorrad concept 2017A Concorso d’Eleganza Villa d’Este május 26-28. között rendezte meg idei felvonását. A BMW Motorrad a zéró emissziójú nagyvárosi mobilitás legújabb kétkerekű vízióját gurította a nagyközönség elé.

A BMW Motorrad Concept Link tanulmányt a BMW Group centenáriumi évében leleplezett BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány forradalmian innovatív koncepciója ihlette, hogy optimális megoldásként szolgáljon a jövő nagyvárosainak kétkerekű járművekkel szemben támasztott igényeire.

Az intelligens járműkapcsolati hálózatot kínáló technológiákkal felvértezett újdonság a formatervezés és a motorkerékpár-fejlesztés terén egyaránt messze felülmúlja a megszokott elveket és vadonatúj irányvonalat indít el.

„A BMW Motorrad Concept Link tanulmány újraértelmezi a nagyvárosi mobilitást. Hiteles hidat képez az analóg és a digitális világ között, minden tekintetben a motorost és a mobilitás főbb szempontjait állítva a középpontba. A koncepció nem csupán egy közlekedési kellék, de kiváló kommunikációs eszköz is, amely a digitális világ előnyeit funkcionális megoldásokkal egyesíti. Végtelenül letisztult, időtlen stílusával a BMW Motorrad Concept Link tanulmány számomra sokkal több, mint egy hagyományos vízió: egy új korszak szimbóluma” – mondta Edgar Heinrich, a BMW Motorrad vezető formatervezője.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Jellegzetes kialakítás kategóriaetalon megoldásokkal

A vadonatúj formanyelv egy csapásra felfedi a forradalmi tanulmány exkluzív karakterét. „A BMW Motorrad Concept Link tanulmány nem a napjainkban megszokott koncepciókra épül. Sokkal inkább egy környezetbarát közlekedési eszköz, amely páratlan funkcionalitásával maradéktalanul kielégíti a hétköznapi mobilitási szükségleteket, miközben kivételes technológiai felszereltségével a digitális világ kézzelfogható valóságát nyújtja.

A tisztán elektromos hajtáslánc beépítése – az akkumulátorok legalulra kerültek, a kompakt méretű motor pedig a hátsó kereket hajtja – lehetővé tette számunkra, hogy egy teljesen egyedi dizájnt alkossunk, amely egy új szegmens alapköve is egyben. A végeredmény egy vadonatúj koncepció, amely szakít a konvenciókkal és újabb fejezetet nyit a BMW Motorrad sikertörténetében” – fogalmazott Alexander Buckan, a BMW Motorrad járműtervezési részlegének vezetője.

A sík ülőpaddal felszerelt, mélyre süllyesztett, elnyújtott motortest és az átlósan emelkedő frontrész egyszerre modern és egyedi sziluettet alkot, amelyet a koncepció fényezése még tovább nyomatékosít: az első idom fémes metál árnyalatát kiválóan ellensúlyozza a motortest többi részének félig matt fekete színezése. A fényezést a tervezők az átlósan emelkedő frontrész vonalvezetése szerint vitték fel, amely így még inkább előtérbe helyezi a BMW Motorrad Concept Link tanulmány dinamikus karakterét.

Személyre szabható funkciók a nagyvárosi mobilitás követelményei szerint

A funkcionális szempontok szerint megtervezett új, vezető-központú járműszerkezetnek és a tisztán elektromos meghajtásnak köszönhetően a BMW Motorrad Concept Link tanulmány kivételesen intenzív motorozási élményt kínál. A koncepciót a tervezőmérnökök a nagyvárosi mobilitás jövőbeni igényei szerint váltották valóra, az exkluzív kétkerekű így kivételes gyorsulásra képes és erőfeszítések nélkül manőverezhető. A tanulmány saját tömege rendkívül alacsony, a motoros így oldalról és hátulról is könnyedén felülhet, a hátrameneti fokozatnak köszönhetően pedig még a legszűkebb parkolások sem okoznak gondot.

Az ülőpad a motorkerékpár-tanulmány hossztengelye mentén állítható, az alatta kialakított, számtalan ötletes lehetőséggel felszerelt csomagtartó kapacitása azonban az egyszemélyes vagy kétszemélyes állás ellenére sem változik. A csúsztatható fedélnek köszönhetően ráadásul a motoros minden pillanatban könnyedén és gyorsan hozzáférhet a csomagokhoz. A BMW Motorrad Concept Link tanulmány új járműszerkezete a kiváló hétköznapi használhatóság és az intenzív motorozási élmény kettősével kecsegtet.

Letisztult formák és jövőbe mutató járműtechnológia

A BMW Motorrad Concept Link tanulmány magával ragadó kisugárzását a letisztult vonalvezetés, a nagyméretű felületek és az egyszerű, precízen megtervezett formák egysége kelti életre, amelyet a kéttónusú fényezés még inkább kihangsúlyoz. A koncepció középpontjában a hajtáslánc matt fekete árnyalatú alkatrészei állnak, amely az erőforrást, a felfüggesztést, a gumiabroncsokat és az első fényszórópárt foglalja magába. A klasszikus, LED-technológiás első fényszórók mintáját minimalista stílusban rajzolták meg a tervezők, a könnyedén áttekinthető elrendezés és a vékony kontúrok egysége a kétkerekű koncepció frontrészének látványos kiállását erősíti.

A matt feketére fényezett alkatrészeket erőteljes kontrasztot adó oldalidomok foglalják keretbe, amelyek azon túl, hogy optimalizálják a jármű körüli légáramlatot, a menetszéltől és az időjárás viszontagságaitól is védik a motorost. A koncepció modern formanyelvének részeként a keréktárcsák mindkét oldalról zártak. A BMW Motorrad Concept Link tanulmány szándékosan mutatja meg forradalmi technológiája alkatrészeit, az oldalidomok ezért a hátsó kerék környékén semmit sem takarnak. Miközben optimalizálják a jármű körüli légáramlatot, az apró szárnyakként megtervezett elemek a hajtás nagy részét szabadon is hagyják, így a hűtőbordákat, az egykarú lengővillát, a rugóstagot és a fogasszíjat is. A „C” alakú hátsó lámpák az oldalidomok végében kaptak helyet.

Látványos kontrasztok és megannyi személyre szabható funkció

Az erőteljes kisugárzás és a felejthetetlen megjelenés érdekében a BMW Motorrad Concept Link tanulmány letisztult formáit a tervezők kiváltképp kontrasztos elemekkel keverték. Az akkumulátorokat és a hajtást például élénk narancssárga kábelek kötik össze a koncepció jobb oldalán, miközben vastag átmérőjük a kétkerekű kimagasló teljesítményét hirdetik.

A lapos ülőpad látványosan elkülönül a motortest többi részétől, amely így a koncepció alacsony saját tömegére, valamint agilis vezethetőségére és könnyed manőverezhetőségére utal. Az ülőpad alumíniumból készült tartószerkezete ugyancsak látható, ráadásul a sportos együléses és a kényelmes kétüléses állás között bármilyen helyzetben rögzíthető felület még tovább fokozza a BMW Motorrad Concept Link tanulmány funkcionalitását. Többek között a koncepció oldalidomainak fényezése és a szélterelő is választható, a forradalmi újdonság így minden szituációban tökéletes társként szolgál.

Interaktív kapcsolat a motoros, a motorkerékpár és a környezet között

A BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány inspirációjából megszületett kétkerekű koncepció az alapoktól értelmezi újra a motoros, a jármű és a környezet közötti intelligens kapcsolatot. A technológia a motorozás minden pillanatában aktív kapcsolatot tart fent a motorossal, hogy valós időben kínálhassa fel a mobilitáshoz kapcsolódó aktuális lehetőségeket. A BMW Motorrad Concept Link tanulmány folyamatosan figyeli a motoros okostelefonjában eltárolt naptár-bejegyzéseket és az előre egyeztetett találkozókat, kívánság szerint az úti célhoz vezető leggyorsabb és legkényelmesebb útvonalakat is felajánlja, miközben kikeresi a kedvenc zeneszámokat az online listából.

A koncepció a motorozás zavartalan élményét helyezi a középpontba, így a klasszikus műszeregységet egy intelligens kivetítő funkció helyettesíti, amely a vezetés szempontjából releváns információkat (úgy, mint az aktuális sebesség, a navigációs iránymutatás és az akkumulátor-töltöttség) a szélterelőn keresztül, közvetlenül a motoros látómezejébe vetíti. A másodlagos információk a kormány alatti nagyméretű idomon jelennek meg, a formához tökéletesen illeszkedő kijelző-tartalmat pedig a motoros könnyed érintésekkel vezérelheti.

Az innovatív idom kiterjedése és működési elve a motoros, a motorkerékpár és a környezet közötti állandó kapcsolat számos jövőbe mutató lehetőségével kecsegtet, megannyi információ-szolgáltató, járműkapcsolati és navigációs tartalomhoz kínálva hozzáférést. A kormányon elhelyezett gombok ráadásul ugyancsak érintés-érzékenyek és teljes mértékben szabadon programozhatók, így anélkül lehet aktiválni a leggyakrabban használt funkciókat, hogy a motoros akár egy pillanatra is elengedné a kormányt.

Intelligens ruházat

A motorkerékpár és a motoros ruházata közötti interaktív kapcsolat biztonsági, kényelmi, funkcionalitásbeli és élménybeli szempontból is hatalmas potenciált rejt magában. A BMW Motorrad Concept Link tanulmány esetében a motorosruházat állandó kapcsolatban van a járművel, a csomagtartó csúsztatható fedele például a kabátujj mozgatásával is nyitható vagy zárható. A divatos ruházat motoros funkciói ugyanakkor szinte teljesen észrevehetetlenek, az ultrakönnyű anyagból öntött váll- és könyökvédőket ugyanis a tervezők láthatatlan helyre, a vízálló anyag alá rejtették.

A BMW Motorrad Concept Link tanulmányt a zéró emissziójú, erőteljes hajtás, a vadonatúj formanyelv, az intelligens járműkapcsolati hálózat és a divatos motorosruházat forradalmi egysége határozza meg, amellyel a BMW Motorrad optimális megoldással szolgál a jövő nagyvárosainak mobilitási igényeire.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük