KiemeltMotorokMotorozás

Nem késő 40 évesen elkezdeni motorozni?

motoros csajÁgi elhatározta, hogy negyven évesen motorozni kezd, de kicsit bizonytalan még, ezért hozzám fordult kérdéseivel.

Szia!

Tudom, hogy te szakértő vagy a témában, ezért kérdezlek: gáz 40 évesen kitalálni, hogy motorozni szeretnék? Jelenleg a Honda VT 750 a nyálcsorgatásom tárgya. A 750-es nem olyan nagy, de azért alacsony fordulaton is húz, csak jókat olvastam róla. 2004-től kardán hajtású, az talán még problémamentesebb.

Úgy döntöttem, jövőre beiratkozom jogsira. Tavasszal. A jogsi kategóriája függ a választandó motortól. Azt hiszem elég lenne az A2, de ha már elkezdem, azt mondom legyen a nagy A!

Segítesz, addig mit kell feltétlen beszereznem? Pl bukó, kesztyű, ilyesmi… Zárt vagy felnyitható bukót nézzek? Egy (túramotoros) kollégám javasolta a felnyitható sisakot, mert nyáron jól esik, ha befúj a menetszél. Persze nyilván nem motorozunk nyitott rostéllyal…

Ma megyek először helyszíni bejárást tartani egy motoros boltba. Minden info jól jön, ezért kerestelek téged is.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Üdvözlettel, Ági

 

Szia Ági!

Nem gáz egyáltalán negyven évesen elkezdeni a motorozást. Bár ha most húsz éves lennék, valószínűleg azt mondanám, hogy mi az, itt a kapuzárás? De már én sem vagyok annyi. Sokan kezdik a gyerekek meg a családozás után.

Amúgy talán a jogsi is egyszerűbb, nem kell A1 meg A2-t csinálni, mert már nagykorú vagy, lehet egyből nagy A-ra menni. A különbség csak a motor méretében van. Az A korlátlan kategóriával már bármekkora motorkerékpárt vezethetsz, az A2-vel csak 35 kW teljesítményt és a 0,2 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meg nem haladó motorkerékpárt.

Szerintem a KRESZ-t kezdd el most, és akkor tavasszal egyből mehetsz motorozni, bár manapság online már 1 nap alatt le lehet vizsgázni KRESZ-ből is, és a legtöbb iskola úgy hirdeti magát, hogy 3 hét alatt megvan a jogsi.

A vizsgán kötelezően kérik a következő felszerelést: bukósisak, protektoros kesztyű, protektoros kabát, térdprotektor, magasszárú cipő.

Elsőre nem fog kelleni a felnyitható-állrészű sisak. Egy túramotorosnak azért más szempontjai vannak, magasabban ül, gyorsabban és nagyobb távokat megy…  Amúgy szerintem a Shadow-hoz nem is illik a zárt bukó. Nekem is nyitott, jet sisakom van, abba ha kell befúj a szél, ha hideg van, kendőt kötök az arcom elé. Persze első a biztonság és a saját biztonságérzeted. Bár még sosem próbáltam olyat, nekem olyan érzésem van, hogy a felnyitható sisakok nehezek, és túl nagy a szélellenállásuk.

A Shadow jó választás. Itt találod a linket az egyikről, amit teszteltem, ezek pedig az én 600-as Shadowm képei. Jó kis motorok.

Egyébklént a motorvásárlás bőven ráér akkor, amikor már megvan a jogsi. Még az is lehet, hogy beleszeretsz abba a motor típusba, amivel a vizsgára gyakoroltál.

Ha bármi további kérdésed van, csak szólj! Várom a további fejleményeket jogsi és motor ügyben is.

Üdv, NaNa

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük