fbpx
HírekKultúraMotoros történelem

Címlaplány a múltból

altA „Lelkes lány” egy fiatal motoros nő volt, aki az Enthusiast magazin borítóján szerepelt 1929-ben két alkalommal is.

A novemberi és decemberi szám címlapján is őt láthatták az olvasók.

Arthur Davidson csak „georgai barancknak” hívta a lányt, akivel az ország számos újságában foglalkoztak. Azonban azt a mai napig is csak nagyon kevesen tudják, hogy ki volt ő valójában. Nos, a neve Vivian Bales, aki a maga korában hatalmas teljesítményt vitt végbe: átmotorozta Amerikát egy Harleyval. Így lett Vivianból a Harley-Davidson reklámarca, és a motoros nők egyik nagy elődje.

Vivian 1909 januárjában született Floridában, családja azonban nem sokkal később a georgai Albanyba költözött. Miután 1926-ban leérettségizett, táncot kezdett oktatni, hogy egy kis plusz pénzhez jusson. A tánctanítás annyira jól ment, hogy még abban az évben lovát egy egész ménesre, azaz egy motorra cserélte le. A motor egy Harley-Davidson Model B volt.

Annak ellenére, hogy meglehetősen alacsony és vékonyka volt, hamar ráérzett a motorozásra. Egy szépséghiba azért akadt, nem tudta berúgni a motort, ehhez mindig segítséget kellett kérnie. A vásárlás után nem sokkal rögtön elindult egy majd’ 500 kilométeres túrára a floridai St. Petersburgba. Az úton elkísérte legjobb barátnője, Josephine Johnson is.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A lány teljesítménye lenyűgözte a helyi Harley kereskedés vezetőjét. Olyannira, hogy megkérte a helyi újságot, hogy hozzák le Vivian történetét. Ez végül megtörént, és nem csak a helyi lapban, hanem az Atlanta Journalban is olvashattak róla.

Ez a sikeres túra sarkallta arra, hogy újabb kalandok után nézzen, ehhez azonban komolyabb motorra volt szüksége. Az egy hengeres Model B-t egy 1929-es Twin D modell váltotta. A motorváltás annyira felbuzdította, hogy levelet írt Hap Jamesonnak, az Enthusiast akkori szerkesztőjének, amiben beszámol következő nagy tervéről: egyedül keresztülmotorozni Amerikán. Bár a Harley-Davidson hivatalosan nem szponzorálta, kapott tőlünk két pulóvert, amin a „The Enthusiast Girl” felirat szerepelt.

A híres útra 1929 nyarán került sor. Az országos újságok számos cikket közöltek róla, csakúgy, mint maga az Enthusiast is. Minden városban találkozott a helyi motorosokkal és Harley-Davidson kereskedőkkel, legtöbbjük a támogatását is felajánlotta, sőt, Hoover elnökkel is volt szerencséje megismerkednie a 78 nap alatt.

Vivan Bales Faison 2001. december 23-án hunyt el, három héttel 93-ik születésnapja előtt. Kívánsága szerint motoros temetése volt, amit a Flint River Harley-Davidson of Albany szervezett és vezényelt le.altalt

0 0 votes
A cikk értékelése

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x