fbpx
MotorokMotorozás

Motorápolás tél előtt

DSC00310El sem hiszem, hogy már ‘meginazvan’. Pedig úgy tűnik, mintha még csak most lett volna tavasz. Hiszen nemrég mostam le a motort jó alaposan, hogy szépen csillogjon majd a szezonban. Most moshatom le újra???

Tényleg elég depresszívnek hangzik egy motoros számára, hogy nemsokára, akár heteken belül megérkezhet a valódi tél. Azért ha van egy kis szerencsénk, még van előttünk pár szép, napsütéses óra, amikor gurulhatunk egyet a közeli hegyekben, a színes fák között. Azért csak óvatosan! Az aszfalt már hideg, és ha lemegy a nap, lecsapódik a pára, ami a kemény gumival együtt veszélyes kombináció.

Viszont arra mindenképp jó időszak a tél, hogy a nyáron kitalált apróbb-nagyobb átalakításokat, javításokat elvégezzük a motorokon. Akár ha több erőt szeretnénk bele, vagy szebb külsőt, új fényezést… ilyenkor úgyis áll a gép. A legfontosabb az, hogy mielőbb végiggondoljuk a tennivalókat, hiszen a többi motoros is most fogja megrohanni a szakembereket.

Ha már tudod mit szeretnél, kérj árajánlatokat, keresd meg a megfelelő műhelyt, és foglalj időpontot. Ám ha az átalakítás terve még homályos, akkor is elbeszélgethetsz néhány motorossal, motorszerelővel, hogy ők mit ajánlanak. Lehet, hogy az ősz a leállás, a megnyugvás időszaka, de nem neked! Szeretnéd, hogy a járgányod kész legyen a tavasz első, meleg napsugaraira, vagy a tavaszi kiállításokra? Akkor rajta!

De még mielőtt ismét eljönne a tavasz, van más teendőnk is a motorral. Persze csak akkor, ha nem tervezel semmi javítást vagy módosítást, és motorozni sem akarsz már idén.

Elsőként szerezz be egy jó minőségű motorponyvát, ami teljesen betakarja a motort, és megvédi a portól. A választék jó nagy. Minden motorosboltban találsz több minőségben, méretben és árkategóriában. Az olcsó PVC ponyva nagyon jó nyárra. Teljesen vízálló, ezért ha az utcán tartod a motorod a szezonban, megvédi az időjárás viszontagságaitól a fényezést és a króm alkatrészeket.

Télre viszont mások a kívánalmak. Ha több hónapig úgy áll a motor letakarva, hogy közben a ponyva alatt lecsapódik a pára, de felszáradni már nem tud, tavaszra mindenhol megjelenik a vakrozsda. Rosszabb esetben, vagy öregebb gépcsodáknál pedig a rozsda akár a fényezés alá is bekúszhat. Erre a hosszabb tárolási időszakra, főleg ha a motor egyébként fedett helyen áll, praktikusabb valami puha, légáteresztő anyagból készült motorponyva.

Attól függően, hogy mennyi időre teszed el a motort, több dolgot is megtehetsz a hosszabb élettartam érdekében. Először is mosd le alaposan, hogy a kosz alatt nehogy kikezdje a rozsda a fényezést és a krómot. Az sem baj, ha a krómtisztító pasztát ezúttal nem polírozod fényesre. A krémes, viaszos réteg extra védelmet nyújt a téli pihenő alatt. Tavasszal pedig nem lesz más dolgod, mint egy puha ronggyal fényesre törölni a motorodat.

Az injektoros és a karburátoros motorok esetében kicsit másképp kell előkészíteni a téli tárolást. Mindkét esetben fontos, hogy a benzintartályt teljesen feltöltsük. Ezután nem árt benzinstabilizálót adagolni a benzinhez, hogy tavaszra ne csapódjanak ki a benzin összetevői. Ez az adalék az üzemanyagtartály belsejét és a többi benzinnel érintkező alkatrészt is védi az oxidálódástól, korróziótól.

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x