CsajokHírekTetkó a csajokon

Miért ne tetováltassunk menstruáció alatt?

Tetoválás menstruáció alattTisztában voltam azzal, hogy a menstruáció megléte rajta van a “mikor ne tetováltassunk” listán, de már annyira akartam a tetkót, hogy nem szóltam a tetoválónak, hogy mi a helyzet éppen. Tényleg nem kellett volna akkor varratni!

Arról szól a fáma, hogy nem jó tetováltatni a menstruáció alatt. A menstruáció előtti 2 napon, illetve az első 2 napon, valamint ha már itt tartunk, a terhességi- és a szoptatási időszak alatt (és például teliholdkor) sem ajánlatos tetováltatni.

Miért nem ajánlatos a tetoválás menstruáció alatt?

Bizonyára úgy hangzik ez, mintha valami vajákos asszony mondaná, de az mindenki (legalábbis minden nő) számára tiszta, hogy a ciklus különböző szakaszaiban folyamatosan változik a nők hormon-háztartása. A menstruáció közeledtével,  ugyanakkor a fájdalomküszöbük is alacsonyabb lesz. Ez azt jelenti, hogy nehezebben viseljükel ugyanazt a fájdalmat, amit máskor, így a tetoválás is sokkal jobban fáj.

“A női nemi ciklust hormonok irányítják, melyek működése négy fázisra osztható. A ciklus kezdetének mindig a menstruáció első napját tekintjük. A vérzés időszaka normál esetben 3-5 napig tart és ilyenkor a legalacsonyabb a hormonszint. A progeszteron nevű hormon – amely az előző ciklus végén tetőzik – lenullázódik, és a megvastagodott méhnyálkahártya menstruációs vérzés formájában távozik.

A második fázis a menstruációt követő tüszőérésé. Amikor a havi vérzés véget ér, az agyi hipotalamusz GnRH hormont bocsájt ki, amely stimulálja az agyalapi mirigyet az FSH (tüszőérlelő) és az LH (tüszőrepesztő) hormonok kibocsájtására. Az érő tüszők hatására a petefészek ösztrogént termel, ami az egyik nagyon fontos női nemi hormon.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Ilyenkor a nők amolyan “tavaszi” állapotot tapasztalhatnak: bőrük szebb és feszesebb, hajuk ragyogóbb. Az ösztrogénnek köszönhetően csökken az étvágy, a fizikai erőnlét pedig javul – egészen az ovulációig.

Az ovuláció, vagyis apeteérésa legrövidebb – harmadik – szakasz: mindössze 2-3 napig tart. Ebben a fázisban a hormonszintek, az ösztrogén és a tesztoszteron is csúcsra járnak. Amikor az ösztrogénszint tetőzik, az agyalapi mirigy kibocsájtja az LH hormont, ami megrepeszti a domináns tüszőt.

A nyertes tüszőből kiszabadul a petesejt, és megkezdi vándorlását a petevezetékben. Ilyenkor a nők amolyan “nyári” állapotban vannak: csúcson van a libidó, magabiztosnak és erősnek érzik magukat. Ovulációkor egyik pillanatról a másikra a progeszteronkoncentráció a 200-300-szorosára változik az ösztrogénhez viszonyítva.

A negyedik fázis – amennyiben elmarad a fogamzás – az úgynevezett luteális szakasz, amely ideális esetben 12-16 napig tart, és a hossza minden ciklusban nagyjából állandó. A kiürült tüszőből sárgatest lesz, ami elkezdi termelni a sárgatesthormont, azaz a progeszteront, a másik fontos női nemi hormont. Ezzel egyidejűleg a többi hormon szintje csökkenni kezd.

A progeszteron hatására a test alaphőmérséklete megemelkedik, és ebben a magasabb tartományban marad a következő menstruációig. Ez a hormon természetes nyugtató hatású, ezért álmosabbnak, fáradékonyabbnak érezhetik magukat a nők.” – írja a Házipatika.com.

Még több cikk a tetoválásokról

Habár sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a dolognak, de aki próbált már pl. gyantáztatni a menstruáció előtti napokban, az tudja, hogy valós problémával állunk szemben. A bőrünk és az érzékszerveink ilyenkor sokkal érzékenyebbek, és ezek a tényezők megakadályozzák, hogy pl. tetoválás esetén a pigmentek teljesen megmaradjanak a bőrünkben.

A húgomnál pontosan ez az eset állt fenn – ugyanis ő is elkövette azt a hibát, amit én -, egyszerűen nem boldogult a tetováló a bőrével, mert a festék nem akart ott maradni, elkezdett vizesedni a bőre.

Nálam ez nem történt meg, viszont annyira nehezen viseltem akkor a tetoválást, és olyan fájdalmas volt, hogy megtanultam a leckét. Nem bírtam magammal, izegtem-mozogtam, holott egyébként jól tűröm a tetoválás folyamatát, sokszor majdnem elalszom – számomra felér egy meditációval a művelet.

Nézd meg a Tetkó a csajokon verseny képeit!

Fotó: UniCafe Magazin

[wpdiscuz-feedback id=”5sebvcnars” question=”Tetováltattál már menstruációkor? Milyen tapasztalataid voltak?” opened=”0″]Tetováltattál már menstruációkor? Milyen tapasztalataid voltak?[/wpdiscuz-feedback]

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük