fbpx
CsajokTetkó a csajokon

Mi a különbség a sámán és a táltos között?

Sámány vagy táltos?Ha már tetováltatunk, nagyon utána kell néznünk olyan dolgoknak, melyek összekeverhetőek a hétköznapi ember számára. Itt van például a „sámán” és a „táltos” kifejezés. Tudod, melyek a hasonlóságok és különbségek közöttük?

Persze, aki nem laikus teljesen, s régi magyar hitvilágunk gyógyító emberét, a táltost szeretné magára varratni, biztosan nem fog egy szalagokkal a karján, a tűz mellett furcsa pózban táncoló alakot örökre a bőrébe tetováltatni – igen, ő a sámán…

De ha nyelvi szinten kezdjük el kibontani a témát, akkor az a kifejezés, hogy a táltos a magyar nép sámánja, szintén helytálló. Ugyanis, a „saman” szó az ázsiai tunguz népek szava volt a gyógyító emberre.

Később aztán, amikor a kutatók megismerték ezeket a népeket, a törzsek szent embereire ráhúzták a sámán szót és ezt átvette a nyugati világ is. S természetesen, a sámánizmus jelenti a hozzájuk kapcsolódó hitvilágot.

Most pedig, vegyük sorra a sámánok és a táltosok legfőbb ismérveit, melyekről meg kell különböztetnünk őket!

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az őrületig táncoló sámán

A sámán képességeit elődeitől származtatja, s kapcsolatot tud teremteni az élők és a holtak világa között. Jelekkel születik, s utána tanulnia kell. A sámánt úgy képzeljük el, aki a tűz körül dobol, vagy őrült táncba kezd, furcsa pózokat vesz fel, karjain színes szalagok lógnak, a szemei fel vannak akadva és érthetetlen nyelveken beszél.

Ezt az eksztázist különféle szerek segítségével éri el, mondjuk például gombákkal. Így tud aztán kommunikálni a túlvilággal, majd értelmezni az onnan kapott információkat. Minden képi-, mozgási-, zenei elemnek meghatározott jelentése van.

saman

A sámán funkciói sokfélék lehettek az egyes népeknél. A gyógyítás mellett, meg tudták mondani, sikeres lesz-e a vadászat, a csata, milyen lesz az időjárás, mikor érdemes vetni és így tovább. S egyfajta lelki vezető is volt, természetesen.

A tiszteletnek örvendő táltos

A táltoshit megtalálható a hun-szkíta kultúrában. A sztyeppei népek gyógyítója, lelki, szellemi vezetője, aki elhívás útján kapja nemes feladatát, mely a nemzet megmentése, bármilyen értelemben.

Már magzati korban elrendeltetik sorsa, s megkapja a többlet fogakat, ujjakat, melyekből születése után tudják, a fiú vagy leány táltosnak született a földi világba. A gyermek hetedik életévében került sor a tanulás elkezdésére – ekkor, ha eltűnt, elvitték a táltosok…

A táltos is révült állapotba eshet, de neki nincs szüksége hozzá különféle szerekre – mindez szent helyen és időben történhet. Ilyenkor messzire száll a lelke, és így gyógyíthat, üzeneteket kaphat.

A magyaroknak táltos királyaik is voltak, akik táltos paripákon száguldottak – az Árpád-házi királyok, mint például Szent László, akinek lova szakadékokat ugrott át. A magyar néphagyomány Jézust égi táltosnak nevezi.

A táltosok ma is köztünk élnek, s az elhívást e nemes feladatra bárki megkaphatja, hiszen mindenki születik valamire…

A következő videóban egy-egy kis falucskában élő gyógyítóról hallhatunk-láthatunk információkat. Talán a te faludban is van egy olyan gyógyító, akihez mindenki fordul…

Forrás: Molnár V. József; kincseslada.hu, wikipédia
Fotók: csillagjegy, joportal

0 0 votes
A cikk értékelése

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Peyton

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x