fbpx

Hogyan válaszd ki a megfelelő méretű motoros bukósisakot?

Motoros bukósisak méretének kiválasztásaAmikor új motoros bukósisak vásárlására adod a fejed, mindig hagyj elegendő időt a választásra. Hallgasd meg az eladók tanácsait, és vásárlás előtt mindenképp próbáld fel az új sisakodat!

Motoros bukósisak méretének kiválasztásaHogy biztosan a megfelelő bukósisakot válaszd ki, először meg kell állapítanod a saját fejméretedet. Ehhez egy mérőszalag segítségével mérd le a fejed körméretét a homlokodnál, a fejed legszélesebb részén.

Ha ezzel megvagy, már eggyel könnyebb dolgod van a bukósisak kiválasztásánál. A táblázat alapján válaszd ki a megfelelő méretű bukósisakot, majd próbáld fel. Akkor lesz jó, ha a szivacsa szoros, de még kényelmes.

Minden alkalommal, amikor bukósisakot próbálsz, saját magadnak kapcsold be és ki az állszíjat, hiszen ezt később is neked kell majd csinálni.

A következőkre figyelj a helyes méret kiválasztásánál

  • A bukósisaknak nem szabad mozognia, amikor megrázod a fejed (ha mozog, akkor a választott méret túl nagy).
  • Ha fel-le vagy előre-hátra mozgatod a sisakot a fejeden, annak olyan érzésnek kell lennie, mintha a skalpod együtt mozogna vele.
  • Szorítsd meg a bukósisakot az állrészénél, és próbáld meg lehúzni a fejedről. Ha sikerül, akkor vagy a sisak túl nagy, vagy az állszíj túl laza.
  • Ismételd meg ugyanezt úgy, hogy a sisakot hátul, a nyakadnál fogod meg.
  • A bélésnek minden esetben keménye körbe kell ölelnie a fejedet anélkül,hogy bárhol is nyomná.
  • A motoros bukósisak sehol nem szabad kellemetlenül nyomnia. Ha így érzed, dúl kicsi méretet választottál.
  • A nyakpánt nem lehet túl szoros a gégédnél.
  • Vedd fel azt az üléspozíciót, ahogy a motorodon szoktál ülni. A napellenző nem lóghat bele a látómeződbe ebben a helyzetben.
  • Ha vezetéshez szemüveget viselsz, ellenőrizd, hogy fel tudod-e venni a szemüveget a felnyitott plexin keresztül. Azt is ellenőrizd, hogy a lecsukott plexivel is kényelmes-e a szemüveged. A szemüveg és a plexi nem koccanhatnak össze vezetés közben.

 

A bukósisakok méretezése

Motoros bukósisak mérettáblázat
A táblázat az általános méreteket tartalmazza. Az egyes márkák méretezése ettől eltérhet, ezért kell minden esetben felpróbálni a bukósisakot vásárlás előtt!

 

Olvasd el azt is, hogy milyen gyakran kell lecserélni a motoros bukósisakot.

Van olyan tuti tipped, amivel még biztosabb motoros bukósisak helyes méretének kiválasztása?
0
Van olyan tuti tipped, amivel még biztosabb motoros bukósisak helyes méretének kiválasztása?x

 

Képek: 123rf

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

5 1 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vidék
2021 január 11. 13:32

Még annyit hozzá: tedd a tarkódra a kezedet, és közepesen erősen nyomd meg előre a sisakot. Ha a bélés alakul a fejed hőjétől vagy a viseléstől, kb. ilyen méretű lesz. Ha sisakot választasz, és szimpatikus egy darab, legyen legalább 10 percig a fejeden, mert akkor alakul úgy a bélés a testhődtől, ahogy tartósan lesz. Ha ekkor se mozog a fejeden, és nem nyom sehol, akkor jó. Ne ragaszkodj márkákhoz vagy korábbi méretekhez, nagyon különböző fejformák vannak, nem mindegyik gyártó sisakja fog a fejformádhoz passzolni. Praktikus a kivehető béléses sisak, aminek a bélése mosható. Ha nem ilyet választasz, akkor vedd fel… Read more »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x