HírekMotorokMotorozás

Egy új partnerség segíthet az autógyártásban használt gumi tisztításában: bioalapú kormot fejlesztenek

Origin Materials szénnegatív gumiabroncs

Gondolkodtál már azon, hogy miért fekete a gumiabroncs? Azért, mert kormot tartalmaz. A természetes gumilatex tejfehér színű, és a legelső gumiabroncsok fehér színűek voltak. Valójában korom nélkül a gumiabroncsok valószínűleg csak 5000 mérföldet bírnának ki.

A gyártók azért kezdték el a szénfeketét töltőanyagként beépíteni a gumiabroncsok anyagába, hogy növeljék a kopásállóságot és a szakítószilárdságot, elvezessék a hőt a gumiabroncsok futófelületéről és köpenyéről, valamint hogy segítsenek megvédeni az abroncsokat az UV-sugaraktól és az ózontól – amelyek mind rövidíthetik az abroncsok élettartamát.

Tehát mi a probléma?

A korom a különböző kőolajtermékek elégetésének mellékterméke, és nagyon fenntarthatatlan. A korom globális előállítása évente mintegy 40 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást okoz. Az Origin Materials szénnegatív anyagokkal foglalkozó vállalat fenntartható alternatív kormot fejlesztett ki. Az új termék hidrotermikus szénből készül, amely nem fosszilis erőforrásokból, hanem fenntartható fahulladékból származik, és szénnegatív lábnyoma van.

Az Origin nemrég jelentette be, hogy partnerségre lépett az Intertex World Resources-szal, a szintetikus gumi, korom és gumikémiai anyagok forgalmazójával, hogy az Origin bio-szénfeketéjét gumiabroncsokhoz, valamint köpenyekhez, tömlőkhöz, gumitömítésekhez, műanyag extrudáláshoz és más mechanikus gumitermékekhez állítsák elő. A termékek nagyban hozzájárulhatnak a gumi és autóipari ellátási lánc szén-dioxid-mentesítéséhez.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Nadrágszíj gumiabroncsból

Greg Sibley, az Intertex ügyvezető partnere kifejtette, hogy a vállalat úgy érzi, elérkezett az idő az autóipari alkatrészellátási lánc szén-dioxid-mentesítésére.

“A világ a fosszilis tüzelőanyag-alapú termékek fenntartható helyettesítését keresi, beleértve a kormot is… A gumiabroncsok, szíjak, tömlők és egyéb mechanikus gumicikkek piacainkon, amelyek mind fenntartható nyersanyagokat keresnek, úgy gondoljuk, hogy ez a partnerség lehetővé teszi számunkra, hogy ügyfeleinknek határozott piaci előnyt biztosítsunk.”

Világos, hogy a szén-dioxid-mentesítés nagyon összetett folyamat – nagyon sok olyan termék, amelyet nap mint nap használunk, és amelytől a gyártók függnek, fosszilis tüzelőanyagokból származik. A fosszilis tüzelőanyagokból származó termékek helyettesítését célzó további innovációk közé tartoznak a kőolajból származó anyagokat szójaolajjal helyettesítő gumiabroncsok, a fosszilis tüzelőanyagok helyett növényi hulladékból előállított, biológiailag lebomló műanyag, valamint a korom helyett fekete algával festett póló.

 

Forrás

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük