HírekMotorokMotorozás

A növekvő benzinár rákényszeríti a motorosokat, hogy elektromos közlekedésre váltsanak?

Elektromos motorkerékpár konnektor

Szerdától ismét változik a benzinár a magyar kutakon, igaz, most a benzin beszerzési ára 16 forinttal csökken, a gázolaj nagykereskedelmi ára pedig 5 forinttal nő. Ez azt jelenti, hogy a benzin ára 786, a gázolajé 826 forint lesz, ha nem számítjuk a magyar forgalmival járó hatósági árkedvezményt.

Egyelőre októberig biztosítva van, hogy a hatósági árnak köszönhetően a magyar forgalmival rendelkező járművek, így a motorkerékpárok tulajdonosai is csaknem literenként 300 forinttal kevesebbért, vagyis 480 Ft-ért tankoljanak a magyar kutakon. Persze ez az ár csak a 95-ös benzinre vonatkozik, a prémium üzemanyagot – amit jó esetben sok motoros választana – a piaci áron kapjuk.

De vajon az emelkedő üzemanyagárak hogyan befojásolják a motortulajdonosokat abban, ahogy az elektromos motorkerékpárokról gondolkodnak? Lesz-e olyan, aki – elérve a benzinár lélektani határát – inkább eladja a benzinüzemű kétkerekűjét, és egy sokkal kedvezőbben “tankolható” elektromos motorkerékpárt választ?

Mostanra már számtalan elektromos kétkerekű közül válogathatunuk, kezdve a motorosok számára talán nem annyira releváns elektromos rollertől az elektromos robogón át a nagy teljesítményű elektromos motorkerékpárokig. Attól függően, hogy mi a felhasználás módja, ki-ki kiválaszthatja, hogy melyik stílus fekszik neki. A “tankoláshoz” pedig benzin nem is kell, csak egy konnektor.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Addig nincs is probléma, amíg valaki csak a városban szeretne szaladgálni ide-oda, hiszen ha egész éjszaka töltjük őket, jó eséllyel a következő napot kibírják egyhuzamban. A baj csak akkor van, ha valaki hosszabb túrára indulna. A nagyobb motorok hatótávolsága 150 km körül van, és bár folyamatosan bővül az elektromos töltőhelyek száma az országban, azért a főutaktól nem érdemes eltávolodni egy ilyen motorkerékpárral.

Jelenleg úgy gondolom, hogy egyelőre nem vennék elektromos járművet, mert még az áruk olyan magas, hogy túl hosszú idő az árammal való közlekedés megtérülése. A benzinár sem befolyásol, mert egyrészt mostanában nem közlekedek sokat, másrészt annak idején, mikor az első autómat vásároltam eldöntöttem, hogy benzinre mindig lesz pénzem, spórolok máson.

Hogy mit gondolnak erről a motoros, egy gyors felmérést végeztem a Csajok a motoron facebook csoportjában. Bár a statisztika nem reprezentatív, az eredmények azt mutatják, hogy

  • A válaszadók 18% mondta, hogy 1000 Ft/liter a lélektani határ a benzinárnál, amikor már elgondolkodna más közlekedési megoldáson.
  • 24% azt válaszolta, hogy soha nem venne elektromos motort, és
  • 56%-ot nem érdekli, hogy mennyibe kerül a benzin, mindig motorozni fog.

Az indoklás az volt, hogy spórolni lehet máson is: kaja, pia, ruha. Ha lassabban közlekedünk, akkor kevesebbet fogyaszt a motor, illetve dolgozni akkor is el kell menni, bármennyibe is kerül a benzin.

[wpdiscuz-feedback id=”hl4ss9iw2x” question=”Te mit gondolsz, a magas benzinárral rákényszeríthetnek arra, hogy elektromos motort vegyél? ” opened=”0″]Te mit gondolsz, a magas benzinárral rákényszeríthetnek arra, hogy elektromos motort vegyél? [/wpdiscuz-feedback]

Címlapkép: kinwun

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük