fbpx

A Ford motoros orvosokat támogat Afrikában

ford mobilitasA Ford Intelligens Mobilitás pilot-programjának köszönhetően a várandós nők, a gyermekek és a betegek Gambiában – az egyik legkisebb és legszegényebb afrikai országban – immár könnyebben juthatnak az egészségügyi ellátáshoz.

A Ford a Motorosok az Egészségért csoport 50 motorkerékpárját szerelte fel olyan szenzor-technológiával, amellyel a csoport sokféle adatot – többek közt térképes koordinátákat – gyűjthet, hogy hatékonyabb egészségügyi szolgáltatásokat biztosítson Gambia eldugott, távoli területein.

“Számunkra a mobilitás többet jelent az emberek utaztatásánál, “nyilatkozta Arthur Zysk, a Ford kutató-elemzője és a vállalat adatvezérelt egészségügyi programjának vezetője. „Gambia bizonyos részein a mobilitás annyit jelent, hogy az életmentő egészségügyi szolgáltatás eljut oda, ahol szükség van rá. Mivel a Ford többféle módon közelíti meg a mobilitás kérdését, úgy döntöttünk, hogy technológiánkat most egy ilyen kihívás leküzdésére használjuk fel.”

Gambiában a motorkerékpárok létfontosságúak az egészségügyi szakemberek számára, hiszen ezekkel a járművekkel gyorsabban és olcsóbban jutnak el a nehezen megközelíthető, távoli vidékekre – különösen az esős évszakban. Korábban kerékpárral vagy gyalog kellett kimenniük a betegekhez, ami erősen korlátozta az ellátható páciensek számát.

“A közlekedési lehetőségek hiányában sok ember meghalhat,” mondta el Ebrima Kuruma, egy Basse nevű kisváros egyetlen egészségügyi dolgozója. “Emberi életek veszhetnek oda pusztán azért, mert nincsenek közlekedési eszközeink.”

Gambia felmérése

A projekt keretében a Ford az OpenXC szenzor-készleteivel szereli fel a motorkerékpárokat, s ezek az érzékelők információkat gyűjtenek.

Az OpenXC technológia minden megtett utat rögzít, és az adatokat egy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül eljuttatja a Fordhoz. Amikor a motoros felcsatlakozik az internetre, az adatok feltöltődnek, s egy adatbázissá állnak össze a Motorosok az Egészségért csoport útjairól, a járművek működésének paramétereiről vagy éppen az olyan környezeti tényezőkről, mint a tengerszint fölötti magasság vagy a légnyomás.

A Ford megosztja ezeket az adatokat a Motorosok az Egészségért csoporttal, hogy azokat a valós környezetben értékelve kiderüljön, mi történt az út egyes állomásain. A következő lépés az adatok rendszerbe állítása és összevetése más információkkal, például a motorosok menetnaplóival, a helyi térképekkel, illetve a terepviszonyok és az időjárás adataival.

 

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x