HírekKultúraMotoros történelem

40 éves a rejtett lengéscsillapító: Harley-Davidson Softail

40 évvel ezelőtt a Harley-Davidson bevezette a Softail platformot, amely egy okos lengőkaros kialakítással, rejtett hátsó lengéscsillapítóval adta meg a váznak azt a hardtailhez hasonló, hátsó felfüggesztés nélküli, a vintage motorkerékpárok merevvázas, letisztult látványát. Az 1984-es FXST az új Evolution V-Twin motorral sikeresnek bizonyult, és számos más Softail modellt is eredményezett.

Az 1980-as évek elején a Harley-Davidson megvásárolt egy koncepció-motorkerékpárt Bill Davis független tervezőmérnöktől, aki rejtett hátsó lengéscsillapítókkal támogatott felfüggesztéssel kísérletezett egy Big Twin vázon. A vízszintes lengéscsillapítóknak a sebességváltó alá történő elhelyezése alacsonyabb üléspozíciót is lehetővé tett.

“Ha visszagondolok az FXST Softail modell időzítésére és a piacra gyakorolt hatására – mi voltunk a szenvedő új tulajdonosok -, rájövök, hogy ez a nagyszerű új motor és futómű mennyire kritikus volt a túlélésünk szempontjából” – írta Willie G. Davidson egykori vezető stylist a 100 év Harley-Davidson című könyvében. “A Softail vonal örökös bestseller és a motorosok kedvence volt. Sikeresen ötvözi a múltat a jelenlegi technológiával, és mindenhol vonzó a Harley motorosok számára”.”

A Softail platform sokoldalúsága lehetővé tette a későbbi új motorkerékpár modellek bevezetését a legkülönfélébb stílusokban.

Íme néhány kiemelkedő, legendás Softail modell

1986 Heritage Softail: Az FL orr-rész, a teljes szoknyás első sárvédő, a fűzött kerekek és a kiemelkedő fényszóró az 1949-es FL Hydra-Glide modellek stíluselemeit tükrözik. Ez a klasszikus megjelenés a motorosok és a nem motorosok számára egyaránt azt sugallja, hogy ez egy “Harley-Davidson”.

1988-as Springer Softail: A Springer első felfüggesztés – amelyet a Harley-Davidson 1952 után a hidraulikus villák javára megszűntetett – vizuális izgalmának feltámasztása merész stílusbeli lépés volt.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

1990 Fat Boy: A Harley-Davidson történetének egyik legikonikusabb modellje, amelyet masszív alumíniumöntvény kerekei és masszív jelenléte jellemez, ma is a Cruiser-portfólió része.

1999-es Softail Deuce: Talán a legradikálisabb Softail gyári custom modell, a Deuce új, megnyújtott üzemanyag-tartályt, elegáns, krómozott villahidat, teljesen új hátsó sárvédőt, és az új Twin Cam 88B motort mutatta be.

2008 Cross Bones: Ez a tiszta vintage bobber széles gumiabroncsot keretező Springer elülsővel, fekete felnivel, fűzött kerekekkel, rugózott szólóüléssel, félhold alakú lábdszkákkal jó alap volt arra is, hogy a sima Denim fényezést bevezessék.

A 2024-es cirkáló család

A 2018-ban bemutatott jelenlegi Softail alváz az alapja a Harley-Davidson Cruiser motorkerékpárok 2024-es kollekciójának kilenc modelljének. A Softail alváz központi eleme a sima rugózási teljesítményre és jó kezelhetőségre tervezett hátsó monoshock. A rugós lengéscsillapító az ülés alatt helyezkedik el, ahol könnyen elérhető az előfeszítés beállításához, és optimális szögben helyezkedik el a kerék mozgásának hatékony szabályozása érdekében.

Minden jelenlegi Cruiser modellt a jól bevált Milwaukee-Eight V-Twin motor hajt, amely kettős ellensúlyozóval rendelkezik, amelyet úgy hangoltak, hogy kiküszöböljék az alaprezgést alapjáraton, növeljék a motoros és az utasok kényelmét, és lehetővé tegyék a motorok merev rögzítését a vázban. A merev beépítés merevebbé teszi a teljes vázat, és közvetlenebbé teszi a motoros és a hajtáslánc közötti kapcsolatot.

A 2024-es Cruiser termékcsalád a Harley-Davidson motorkerékpár-portfólió legváltozatosabb része, a nosztalgikus modellektől a modern dizájnig mindent megtalálunk benne.

A 2024-es Harley-Davidson Cruiser modellek:

Harley-Davidson Softail Standard 2024

Softail Standard: Ez az alapvető Harley-Davidson cruiser élmény, karcsú, könnyű vázzal, klasszikus krómokkal és fényezett felületekkel, olyan áron, amely a költségvetésben hagy mozgásteret a testreszabáshoz.

Harley-Davidson Street Bob 2024

Street Bob 114: A nyers bobber attitűd a mini majom-lógató kormánytól kezdve a rövidre faragott hátsó sárvédőig olyan modern technológiával párosul, mint a digitális emelkedőmérő és a jellegzetes LED-es első világítás. Az ideális járgány azoknak, akik stílusra, teljesítményre és vezethetőségre egyaránt vágynak.

Harley-Davidson Low Rider S 2024

Low Rider S: Egyenesen a gyárból, ez a motor a West Coast stílust és a kérlelhetetlen teljesítményt egyesíti magában, ami korábban csak jelentős kiegészítő beruházással volt elérhető.

Harley-Davidson Low Rider ST 2024

Low Rider ST: A levehető kemény nyeregtáskák és az aerodinamikus burkolat egy hétvégi menekülőgépet eredményeznek az olyan motorosok számára, akik a tiszta West Coast stílust kedvelik, de borzasztó teljesítményre vágynak.

Harley-Davidson Breakout 2024

Breakout: Hosszú és karcsú chopper stílusával a Breakout modell minden más motorkerékpárnál izmosabb. A Milwaukee-Eight 117 motor kérlelhetetlen ereje egy kövér, 240 mm-es hátsó gumiabroncshoz érkezik, amelyet a felfelé hajló bobtail sárvédő tesz láthatóvá.

Harley-Davidson Heritage Classic 2024

Heritage Classic 114: Az amerikai cruiser kvintesszenciája mutatós vintage részletekkel és hamisítatlan rock-and-roll stílussal, az 1950-es évek Harley-Davidson modelljei által ihletett tiszta nosztalgiával veszi körbe a Softail platformot.

Harley-Davidson Fat Boy 2024

Fat Boy 114: Az eredeti fat-custom ikon gőzhengeres tartásával, öntött alumínium Lakester kerekeivel és egyedi fényszórógondolájával uralja az utat.

Harley-Davidson Fat Bob 2024

Fat Bob 114: Arra tervezték, hogy erővel és agilitással hódítsa meg a városi utcákat, a nagy teljesítményű technológia teljes arzenáljával – kettős első tárcsafékekkel, fordított versenystílusú első villával és 2-1-2 egyedi stílusú kipufogóval.

Harley-Davidson Sport Glide 2024

Sport Glide: A levehető táskák és a burkolat igazi kabrióvá teszik ezt a motorkerékpárt stílusban és hozzáállásban – nagyszerű megoldás a sokoldalúságra vágyó motorosok számára.

Forrás

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük