MotorokMotorozás

Répasisak? Hagyjuk már! – Zöldség alapanyagú bukósisak a küszöbön

repasisak 01A répa nagyon egészséges. Rengeteg rostot tartalmaz, mely gazdag „A” vitaminban és káliumban. Jót tesz a bőrnek, így sok bőrápoló szer alapanyagául szolgál, továbbá megvédi a fejedet a súlyos baleseti sérülésektől is. Igen, jól olvastad. Mivel a répából bukósisakot gyárt egy skóciai cég, könnyen lehet, hogy majd ez a zöldség lesz biztonságod forrása az utakon is.

 

A CellComp nevű cég fejlesztői nem mást vettek a fejükbe, mint hogy répát tegyenek a fejükre. Hehe. Na de komolyra fordítva a szót, azt találták ki, hogy a répa feldolgozása után megmaradt hulladékból kivonják a cellulózt, és így nanofiber anyagot állítanak elő. Az így előállított anyag csaknem kétszer erősebb, és közel ugyanekkora mértékben könnyebb is a karbon szálakból készült anyagoknál.

A David Hepworth and Eric Whale tudósok agyából kipattant ötlet jól harmonizál a motoros világgal, mivel egy nagyon erős anyagú és könnyű sisak igazán szuper újításnak számít. Főleg úgy, hogy mellette környezetkímélő is, mivel újrahasznosított anyagból készül.

Az egész még 2007-ben kezdődött, amikor Hepworth megalapította a CelluComp-ot, mely az ételmaradékok újrahasznosítására keresett megoldásokat. Először horgászbotok készültek a forradalmi Curran nevű anyagból, mely még díjat is nyert a megoldással, és szépen mentek az eladások is. A befolyt bevételből tovább folytatódott a fejlesztés, ami az elmúlt időszak alatt addig jutott, hogy már profi eszközök, így bukósisakok alapanyagaként is szolgálhat a répamaradék.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Persze, az anyag még számos felhasználási területtel büszkélkedhet. A sport világában sokféle védőeszköz készülhet belőle, így a répabukósisak csak az első újítások közé tartozó forradalmi termék. Jelenleg a répa alapanyag csak 40-50%-ban található meg a Curranban, de a cég terve, hogy hamarosan előállnak a teljes mértékben növényi maradékokból készült verzióval is, melyben a répa mellett egyéb növények maradványai is megtalálhatók lesznek majd.

Többek között a cukorrépa sem kerülheti majd el az újrahasznosítást, és az egyre bővülő tökéletes anyagok visszaköszönhetnek majd szörfdeszkák, lakókocsik, bútorok vagy épp speciális járművek képében is, szóval a répa a jövőben nem csak a levesben és a hányásban lesz alapvető összetevő elem.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük