fbpx

Motorosok életét mentheti meg az önmagát kikapcsoló irányjelző

automata index 03Motorozni jó és élvezetes dolog, de az önfeledt tekergés alatt rengeteg veszély leselkedik ránk. Tök mindegy, hogy mennyire öltözünk be, milyen szuper protektorokkal fegyverkezünk fel, ha pl. nagy tempónál történik a végzetes balesetet, akkor könnyen befejezhetjük Földi pályafutásunkat páncél, könyökvédő, csilliókért vásárolt sisak ide, vagy oda. Mindentől nem védenek meg ezek sem.

A gyártók rengeteg időt és energiát fektetnek abba, hogy a motoros sisakokat tökéletesítsék, hogy a ruhák, és az azokban elhelyezett protektorok egyre nagyobb energiákat legyenek képesek elnyelni, de szerencsére mellettük létezik olyan cég is, mely igyekszik megmenteni a motorosokat egy fatális hiba okozta veszélytől, ami nem más, mint a bekapcsolva felejtett irányjelző.

Ha motorozás közben akkor is működik az irányjelző, amikor nem kellene, és épp ellenkező manővert készülünk végrehajtani, mint azt akaratlanul, de rosszul jelezzük a többi közlekedő számára, akkor hamar megvan a baj. A Smart Turn System – azaz okos irányjelző rendszer – automatikusan figyeli a motor mozgását, és ha nem szükséges a jelzés, akkor kikapcsolja azt. Ezzel az opcióval életeket ment meg.

Amíg az autókban ez a technológia már elterjedt, a motorkerékpárok többsége elég egyszerű irányjelzési technikákkal rendelkezik. Bár pl. a Harley-Davidson motorkerékpárok már jó ideje olyan elektronikával vannak felszerelve, mely figyeli az egyenesen, kanyarodás nélkül megtett utat, illetve a motor dőlésszögét, és ezek alapján kapcsolja ki az irányjelzőt. Már ez is nagy előrehaladás a témában.

A Smart Turn System, mint azt neve is mutatja, ennél sokkal okosabb, sokkal több paramétert figyel haladás közben, és ezek alapján lép közbe. A kis szerkezet képes virtuálisan felismerni a legtöbb manővert, melyet kanyarodás közben végez a motoros, és azokat is, amiket nem irányváltás közben tesz. 300 különböző adatot figyel folyamatosan, valós időben, hogy meggyőződjön arról, hogy az irányjelző működése indokolt-e, és valóban azért villog, mert a motoros is ezt akarja.

Az életmentő kis kütyü meglehetősen egyszerű, de robosztus darab. A különféle műszerek, és mozgásérzékelők adatait egy mikroprocesszor összegzi és elemzi, melyek eredményeképp a STS parancsot ad az irányjelző működésének jóváhagyására, vagy épp annak kikapcsolására. A kutatások és megfigyelések szerint a motoros balesetek fő oka az irányjelzők megtévesztő működése, ezért a Smart Turn System használatra joggal nevezhető életmentőnek. Ezek tudatában a 110 dolláros – alig több mint 30 000 Ft – ár igazán elhanyagolható tétel

.automata index 01automata index 01

Mentés

Mentés

Ajánlom másoknak is
NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x