Hírek

Motoros balesetek ezreit előzheti meg ez a 2 eurós eszköz

semcon life stickerMinden évben motorkerékpárosok ezrei sérülnek meg az utakon, amikor az autósok váratlanul rájuk nyitják a gépjárművük ajtaját. De vajon mi a megoldás a balesetek elkerülésére? 

Most a Semcon technológiai vállalat erre kínál megoldást a Life Sticker eszközzel, melyet az autósok az ajtó tükreire ragaszthatnak. A bármilyen járműhöz használható és kevesebb mint 2 euróból előállítható eszköz felhívja a vezető figyelmét a közeledő kerékpárosokra. A prototípust már kifejlesztették, és készen áll a gyártásra.

Egyre népszerűbb a motorozás és a kerékpározás, ezért a balesetek száma is egyre nő, különösen a városokban, ahol sokan sokféleképpen használják a rendelkezésre álló helyet. A WHO szerint világszerte az évi 50 milliót is meghaladja a közúti balesetek száma. Az okok egyike, amikor a leparkolt autóból kiszálló emberek rányitják az ajtót az elhaladó forgalomra.

Egy felmérésben a megkérdezett 1500 kerékpáros 85 százaléka mondta azt, hogy találkozott már ezzel a problémával.

Az intelligens technológiával életeket menthetünk az utakon. De ahhoz, hogy ez valóban széles skálán megjelenhessen, a megoldásnak olcsónak kell lennie, hogy minél több ember számára tehessük elérhetővé. Bár a legújabb technológiát használjuk, a célunk az, hogy az eszköz előállítása kevesebbe kerüljön 2 eurónál

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

– mondja Markus Granlund, a Semcon vezérigazgatója.

Semcon Life Sticker 3

A legújabb technológia egy gombon

A Semcon Life Sticker egy szabadalmazási eljárás alatt álló innováció, amely könnyen felszerelhető a jármű oldalsó tükrére, és figyelmezteti a vezetőt, hogy ne nyissa ki az ajtót, ha azon az oldalon kerékpáros közeledik. A megoldás az ajtónyitáskor figyelmeztető eszköz és a kerékpáros telefonja közötti kapcsolaton alapul. A technológia, amelyet egy apró, gombszerű konzolon találunk, kis fogyasztású Bluetooth, gömbölyű napelemek, mozgásérzékelők és irányantennák segítségével ment életet.

 

A technológia napelemmel működik, így azt nem kell csatlakoztatni az autós rendszerekhez – a felhasználónak elég felragasztania. Egy korai prototípus már elkészült, és ha megtaláljuk a megfelelő partnert, a Life Sticker már egy éven belül megtalálható lesz a piacon

 – mondja Basim Ali, a Semcon innovációs laborjának technológiai vezetője.

Semcon Life Sticker 4

A belső verseny nyertese

A koncepciót egy nemzetközi verseny keretében fejlesztették ki a Semconnál. A munkatársakat világszerte arra ösztönöztük, hogy technikai megoldásokat dolgozzanak ki az ENSZ fenntarthatósági irányelvei alapján. A nyertes Duokai Wang lett a Semcon sanghaji irodájából, aki a közúti balesetek csökkentését célul kitűzve rukkolt elő az ajtónyitáskor figyelmeztető rendszer ötletével. A Life Sticker a Semcon innovációs laboratóriumának közreműködésével öltött formát.

 

Egy barátom súlyos sérüléseket szerzett kerékpározás közben, amikor egy autó ajtaját éppen az orra előtt nyitották ki. Ezért gondolkoztam el azon, hogyan kerülhetnénk el az ilyen baleseteket az okos technológia használatával. Most van egy olyan megoldásunk, amely segíthet ebben

 – mondta Duokai Wang.

Semcon Life Sticker infographic

Tények:

Több mint 50 millió közúti baleset történik minden évben, és 1,25 millió ember hal meg az utakon – a balesetek 90 százaléka pedig fejlődő országokban történik. Az ENSZ célja, hogy 2020-ra felére csökkentse ezeknek a baleseteknek a számát. A halálos közúti balesetek több mint negyedében kerékpáros vagy motoros veszti életét. 

A váratlan ajtónyitással szembesülő kerékpárosok számára irányuló felmérést kerékpáros fórumokon végezték Svédországban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Kanadában. Összesen 1500 válaszadó válaszait gyűjtötték be.


A kérdés már csak az, hogy{tweetme buttontext=Kattints és Tweetelj!} hogyan vegyük rá az autósokat, hogy kiadjanak 2 eurót {/tweetme}egy olyan termékért, ami nem nekik, hanem a motorosoknak és a kerékpárosoknak fontos. Szerintem akkor érne valamit ez a fejlesztés, ha a jövőben gyárilag felszerelnék vele a járműveket. Addig nem hiszem, hogy sok javulást hozhat a közlekedésben. 

Szerinted van értelme ennek a kis kütyünek? 

 

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük