fbpx

Hogyan állítsuk be a kuplung holtjátékát?

kuplung holtj%C3%A1t%C3%A9kA motor tengelykapcsoló karjának holtjátékával meggyűlhet a bajunk, ha nincs megfelelően beállítva.

Akkor nem szembesülhetünk bárminemű gonddal, ha a holtjáték 2-4 mm között van a kar tövében. Ezt általában ránézésre is meg tudjuk állapítani.

De, természetesen, olyan is előfordulhat, hogy indulás, vezetés közben vesszük észre, valami nem stimmel…

Ha a tengelykapcsoló holtjátéka „kicsi”, akkor csúszik a kuplung és gázadáskor felpörög a motor, de a gyorsulása lassú.

Abban az esetben, ha a holtjáték „nagy”, nem old szét rendesen a kuplung, ezért nehéz váltani, és elinduláskor, amikor egyes fokozatba tesszük a váltót, kúszni kezd a motor a kuplung kiengedése nélkül.

Ekkor kell megállni, és beállítani a tengelykapcsoló holtjátékát! Ezt a következőképpen tesszük: a karnál lévő kontra anyát fel kell lazítanunk, majd az állító csavarral elforgatnunk. Amint sikerült a számunkra megfelelő mm-ig beállítanunk a holtjátékot, csavarjuk vissza a kontra csavart és készen is vagyunk.

A technikai felvilágosításért köszönet Bánfi Julianna motorszerelő- és versenyző hölgynek, aki a MAMI-nál (Magyar Motorkerékpár Szakközépiskola és Szakiskola) folytatta tanulmányait, és jelenleg is a szakmájában tevékenykedik.

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

Peyton

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x