EseményekMotorverseny

Az úttalan utak hősei célba értek – Dakar 2016

dakar 2016 finish 02Az utolsó két nap igazán megdolgoztatta a Dakar résztvevőit. A 12. etap rendkívül hosszú, több mint 900 kilométeres távja még a maradék erőt is kisajtolta gépből és versenyzőből egyaránt.

A San Juan és Villa Carlos Paz közötti szakasz nagy része sok helyen sziklás terepen vezettet, ahol az útvonalat növényzet szegélyezte, így nagy figyelmet igényelt a kijelölt irányban tartani a motorokat. Ha itt valaki elvétett volna egy kanyart, akkor könnyen a sziklákon találhatta volna magát és motorját, akár több darabban. Az ezen a terepen való könnyelműsködésért, figyelmetlenségért mindenki drágán megfizetett volna.

A csajok megtartották a korábbi pozícióik közeli állapotot, így Sanz a 16., Font a 67., Liparoti pedig az előkelő 11. helyen ért ezen a napon célba.

A Rosarioban kitűzött cél előtt a még versenyben maradt pilótáknak a 13., összesen 699 kilométeres záró etappal kellett megküzdeniük. Az egyik legnehezebb speciális szakaszt ez a nap tartogatta számukra. A mintegy 180 kilométeres nehezített útvonal kanyargós, és eközben dimbes-dombos területeken vezetett keresztül, ahol sok volt a homokos és sziklás gyorsasági szakasz is.

A 2016-os Dakaron tényleg csak az ért célba ép testrészekkel, aki igazán kemény, kitartó, felkészült és tapasztalt versenyző. Már maga a tény is nagy szó, hogy egyáltalán valaki végigcsinálta. Ha pedig még jó helyezést is sikerült elérni, az külön dicsőség. A megmérettetésen indult csajok is igazán büszkék lehetnek magukra, hogy mindvégig talpon maradtak a szervezők által megálmodott, kemény körülményeket felvonultató versenyen.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az idei Dakaron Laia Sanz „csak” a 15. helyen végzett. Nem sikerült ugyan bekerülnie az első 10 hely valamelyikére, de az, hogy a verseny közben összeszedett kulcscsonttörése ellenére is ilyen remek helyezést ért el, joggal adott okot arra, hogy elégedett legyen.

Honfitársa, Rosa Romero Font idén becsülettel, és végzetes hibák nélkül végig tudta csinálni a versenyt, és folyamatosan javított pozícióján, így végül a 67. helyen végzett. Camelia Liparoti is megállíthatatlanul tört felfelé az összesített listán, így az utolsó napon is egyel jobb helyezést ért el. Ő a quadosok között a 10. lett. Nem hiába drukkoltunk nekik.

A motoros kategória idei győztese Toby Price lett, míg a quadosok dobogójának legfelső fokára Marcus Paronelli állhatott a Rosarioban rendezett ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás keretein belül.

A Dakar persze itt nem áll meg. A szervezők már egészen biztosan azon agyalnak, hogy jövőre milyen megpróbáltatások elé állítsák az indulókat. Izgalmakban idén sem volt hiány, de ahogy a Dakar történetét végignézzük, meglepetések mindig voltak és lesznek is. Izgalommal várjuk, hogy mit hoz a patinás tereprali sorozat 2017-es porkavarása.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük