Hírek

Az első kárpát-medencei rock-múzeum

rockmuzeumAz biztos, mi voltunk az első rockgeneráció, és úgy tűnik, az utolsó is mi vagyunk.

 

Ezzel a mottóval nyílik meg 2011. május 28-án a felvidéki Nyitragerencséren a rock zászlóshajójának számító P.Mobil relikviákból álló, első Kárpát-medencei Rock Múzeum. Schuster Lóránt a P.Mobil megálmodója és vezéregyénisége ugyanis nem szeretné, ha (többek között) az általa zászlóra tűzött és több mint negyven éve állhatatosan életben tartott rock műfaj nyom nélkül tűnne el korunk értéktagadó világának ormótlan olvasztó tégelyében.

 

“Katona László barátom jóvoltából, – aki a helyet biztosítja a kiállításhoz – lehetővé válik az általam 1969 óta vezetett P.Mobil (korábban Gesarol) együttes történetén keresztül bemutatni a műfajt, és az ahhoz kapcsolódó tárgyi emlékeket. Szólhatna ez a történet akármelyik magyar, vagy szlovák rock zenekarról is. Ugyanabban a világban (létező szocializmus) éltünk, ugyan úgy a „nyugati fellazítás” eszközeinek tekintettek minket, (hasonlóan a fénymásolóhoz, a videomagnóhoz stb.) amint ez egy korabeli „csehszlovák” illemtankönyvből kiderült. Szerettük a zenét, utáltuk a rendszert. Az „erő” nálunk volt. A közönség szerette, amit játszottunk, és szeretett minket is. Mi is a közönség soraiból mentünk fel a színpadra. Műfajokat, szakmákat teremtettünk. „Népdalokat” írtunk. Sokszorosan megfizettük az árát mindennek. Nem gazdagodtunk meg, de nagyon sokan meggazdagodtak abból, amit mi hoztunk létre. Egy felvidéki magyar újságíró vetette papírra a következőt. „ A P.Mobil együttes tette a legtöbbet a magyar rockzene elterjesztéséért, és ők profitáltak belőle a legkevesebbet.”

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A kereskedelmi rádiók és tévék mostani környezetszennyező műsorait figyelve az az érzésem támad, mintha nem is léteztünk volna. Át akarják festeni a múltat, mint a Rolling Stones a vörös ajtót feketére. A mai gyerekek már nem tudják milyen egy szalagos, vagy kazettás magnó, lemezjátszó, de mint egy felmérésből kiderült, többségük már a szén szó jelentését sem ismeri. Ezért határoztam el a múzeum létrehozását, ezért kértem a zenészek, technikusok, rajongók segítségét, hogy közösen rakjuk össze közös múltunkat, amíg lehet. Mi elmegyünk, a számok maradnak. A rockzene örök és elpusztíthatatlan. – mondta Schuster Lóránt.

„A Csitári hegyek alatt elterülő községet 1113-ban említik először Villa Grincha-ként. A Zobor hegy tetején még mindig látható az 1896-ban állított, és az 1921-ben cseh légiósok által felrobbantott emlékmű talapzata. A millenniumi ünnepségek keretében Huba vezér emlékére emelt emlékoszlop ugyanerre a sorsra jutott. Kodály Zoltán, aki Bartók Béla társaságában többször is gyűjtött a faluban, itt jegyezte le a közismert népdalt „ A gerencséri utcát”.

Településünket több kisebb vallási emlékmű díszíti. Az 1908-ban épített Szent Kereszt Nővérei intézet ma az iskolának ad otthont. Szent György szobra a róla elnevezett római katolikus templom oltárának közepén van elhelyezve, a Malántahegyen pedig Szent Orbán szobra található. A lakosság nagy része mai is szőlőműveléssel foglalkozik, ezért a Szent Orbán Napot a hagyományokhoz híven szentmisével és hálaadással ünnepli a szőlőhegyen, amelyen részt vesznek testvérvárosainkból, Balatonalmádiból és Kőszegről érkező vendégeink is.

Ez évben az ünnepségek napján, május 28-án, délután 3 órakor nyílik meg a Kárpát-medence első Rockmúzeuma, este P.Mobil koncert, majd bál, amelyre mindenkit szeretettel várunk.” – Vrábel Anna polgármester / Nyitragerencsér

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük