MotorbemutatóMotorok

2006 legjobb metrikus motorja: Jesse Rooke Customs: Darla

Darla275Az alapvető különbség a váz geometriájában mutatkozik meg: a Darla váza hat hüvelykkel rövidebb, mint a másik váz és a nyak dőlésszöge csak 29 fok, amitől sokkal sportosabban kezelhető a motor. Ráadásul a hasmagassága csaknem megegyezik a Honda Firebale és a Suzuki GSX-R 1000 modelléivel.

Annak érdekében, hogy megmaradjon a sajátos Rooke sziluett, Jesse egyik Nanna első villáját használták fel. De mivel a blokk jóval erősebb, mint az eddig épített Rooke motorok, nagyobb átmérőjű csőből készítették el, hogy ezáltal megnöveljék a villa erejét. A lengéscsillapításról egy Progressive Suspension teleszkóp gondoskodik, ami első ránézésre olyan, mintha egy mountainbike-ról lopták volna el, pedig valójában egyedileg a Darla-hoz gyártották.

A kerekeket HD agyra építették fel, mart alumínium felnivel. A méretük elöl 21 X 3 hüvelyk és 6,25 X 17 hüvelyk hátul. Mindkettőben 60 küllő van, és Dunlop gumit szereltek rá. A hátsó kerék fékezéséért egy Exile Sprotor felelős, ami Rooke egy korábbi Exile Cycles projektben, a X1 motor építésében való részvétele után logikusnak tűnt.

A Renthal MX kormányt csak levették a polcról, és az angol gyártó cég gondoskodott a hozzáillő motokrossz markolatokról is. A fék és a kuplungkar eredeti Brembo alkatrészek, amik még a KTM-en voltak, a pedálok pedig titániumból vannak és a Sunline készítette őket.

Troy Lee – akit leginkább onnan ismerhetünk, hogy motokrossz versenyzők sisakjainak egyedi fényezését készíti általában – felelős a fényezésért. A fekete mellett a narancssárga a domináns szín, amibe finom aranylemezkéket kevertek. Hogy végül ez a versenymotor utánzat mégiscsak alkalmas legyen utcai használatra is, Laser Star fényszórót szereltek rá, és egy Storz kormánygátlót, hogy nagy sebességnél még stabilabb legyen.

Még több kép a galériában

Jesse Darla Pyles-nek, a Biker Build-Off sorozat produkciós asszisztensének szeretett volna emléket állítani azzal, hogy róla nevezi el a sorozatban épített gépet. Darlával akkor ismerkedett meg, amikor felkérték a részvételre. Sajnos Darlát, aki mindössze 34 éves volt, még azelőtt elvitte a leukémia, mielőtt elkezdődött volna a motor építése.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Mikor Jesse-nek eszébe jutott Darla, rájött, hogy nélküle talán nem is létezne ez a motor. Így aztán megkérdezte Darla nővérét, a Rolling Chrome cég tulajdonosát, Diana Lean-t, hogy mit szólna, ha a húga nevét viselné az új gép. Õ természetesen beleegyezett.

Darla327Sajnos Jesse-nek nem sikerült megnyernie a Biker Build-Off-ot Roland Sands ellen. Ott ugyanis Sands ügyesebbnek bizonyult, mikor az elkészült motorokat a Willow Springs Raceway-en tesztelték le, ahol Miguel Duhamel amerikai superbike versenyző is kipróbálta a motorokat.

Aztán az ellenfelek egy pár körös gyorsasági versenyen, majd egy háromfutamos gyorsulási versenyen is összemérték saját ügyességüket és motorjaik képességét. A gyorsasági futamot egyértelműen Sands nyerte, a gyorsulási versenyen háromból két futamot nyert, így hiába volt ügyesebb Jesse a másnapi flat-track versenyen, a díjat végül Sands vihette haza.

De sebaj… talán a hatalmas csalódás után Jesse Rooke-ot sikerült kicsit kiengesztelnie a Motorépítő Világbajnokság zsűrijének, mikor neki ítélték meg a világ legjobb metrikus motorjának járó díjat.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

One thought on “2006 legjobb metrikus motorja: Jesse Rooke Customs: Darla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük