HírekKultúraMotoros történelem

Idén 80 éves a londoni motorosok ikonikus gyülekezőhelye, az Ace Café

ace cafe 18Számos legendás helyet, épületet ismerünk, melyeket a motorozás, a motorosok tettek híressé. Amerika nagy számban büszkélkedhet ilyen hírességekkel, gondoljunk csak a 66-os útra, vagy épp a nagy motoros találkozók bölcsőjére, Sturgis-re. Európában is találhatók ilyenek, de köztük is kiemelkedő helyen szerepel az Ace Cafe, melyről minden motoros hallott már.

A szerényen, Ász névre keresztelt helyet 1938-ban nyitották tulajdonosai, melynek épülete nem sokkal ezután, 1940-ben, a II. Világháborús bombázások áldozata lett, mivel egy kulcsfontosságú vasútvonal mellett állt. A kávézó egészen 1949-ig egy ideiglenes épületben működött tovább, amikor hivatalosan is újra megnyitották.

A közlekedés háború utáni fejlődése és az új demográfiai hullám bekövetkezte miatt a fiatalok jelentették az új kezdetet, és őket célozták meg a kereskedők, a szolgáltatók. Az akkoriban teret hódító rock ’n’ roll rádióban nem volt hallható, így a tinik kénytelenek voltak kávézókban, kocsmákban felállított zenegépeken hallgatni a korszakformáló muzsikát. A londoniak egyetlen lehetősége erre az Ace Café volt.

A brit motorkerékpár-ipar számára széles felvásárló réteget jelentették az azokban az időkben virágkorát élő szubkultúrák képviselői. Ilyen volt többek között a Ton-Up-Boys elnevezésű banda is, akik terror alatt tartották a környéket. Be-be ugrottak az Ace-be kajálni, inni egy feketét, és közben megdumálták, melyik partszakaszra menjenek portyázni, vagy épp melyik másik kávézó vendégeit sokkolják. Az Ace volt a törzshely, a biztonságot adó bázis.

A motorok kavalkádja és a zene adta az ötletet egy jó kis megmérettetésre, így megszületett egy egyedi dal verseny is. Ez azt jelentette, hogy a motorosnak be kellett dobnia egy érmét a zenegépbe, elindítani a dalt, majd annak befejeztéig egy előre kijelölt pontig el kellett motoroznia, majd visszaérnie.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Azokban az években a nagy motorkerékpár gyártók ontották a cafe racer irányzatot később meghatározó motorokat. 1969-ben az autóipar hirtelen nagy növekedésnek indult, és a sok gépkocsit kiszolgálandó, az úthálózat fejlesztése is ezerrel beindult. A kocsik nagyobb térhódítása miatt visszaesett a motorkerékpár-gyártás, és az Ace Café-t sem látogatták elegen, így az bezárta ajtaját. A régi épület hosszú ideig benzinkútként, gumisműhelyként és bukmékerek irodájaként működött tovább.

Ez a szomorú korszak azonban nem jelentette az Ace Café végét. Jó pár évvel később, 1993-ban, Mark Wilsmore ötlete nyomán egy évente megrendezésre kerülő összejövetel vált hagyománnyá, mellyel a régi Ace Café előtt tisztelegtek a résztvevők. Már az első ilyen eseményre hihetetlenül sokan látogattak el. Ennek láttán vált egyértelművé a szervező számára, hogy nincs mese, a helyet újra meg kell nyitni.

Mark – aki jelenleg is a létesítmény igazgatója – néhány üzlettárásával együtt megvásárolta az Ace Café tulajdonjogát, mely azóta is tárt ajtókkal várja vendégeit. A motorosok mellett autósok is előszeretettel látogatják a helyet. Mára már nem csak Londonban található Ace Café. Pekingben, Finnországban, Svájcban, Amerikában és Spanyolországban is vannak kihelyezett létesítmények, ahol az Ace Café a motorok, autók és a rock ’n’ roll zene szeretetét jelenti. Szerte a világon ezt hirdeti a 80 éves hagyománnyal rendelkező név.

ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01ace cafe 01

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük