Ha lejárt a jogsi – Vezetői engedély érvényességének meghosszabbítása

jogsi hosszabitas 01A legtöbben figyelmesek vagyunk, és okmányaink érvényességének lejárata előtt elindítjuk a megújítás folyamatát. Érdemes fejben tartanod a végdátumokat, hogy pl. a jogosítványod, személyi igazolványod, vagy épp a motorod műszakija mikor jár le, mert ha ezen okmányok érvényességüket vesztik, akkor egy ideig nem intézhetsz hivatalos ügyeket, vagy épp nem hódolhatsz törvényes keretek között a legnagyobb szenvedélyednek, a motorozásnak.

Először meg kell hosszabbítatnod az érvényességüket, hogy visszaálljon a rend. Előrelátásoddal kellemetlenségektől, rohangálástól óvhatod meg magad. Ha nem így teszel, akkor rosszabb esetben még meg is büntetnek. A minap pont így jártam én is. Érdemes a másik hibájából tanulnod, nem a sajátodból. Csak egy rövid útra pattantam autóba, és a biztonsági övet nem kapcsoltam be. A rend éber őrei ezen a rövid úton is – talán nem egy rendőrőrs előtt kellett volna elhaladnom így – kiszúrták, hogy nem vagyok szabálykövető, így néhány ezresért figyelmeztettek a hiányosságra.

Az igazoltatáskor derült ki, hogy a jogsim lejárt három hónapja. Na, még ez is! Tényleg fogalmam sem volt róla, hogy kifutottam az időből. Régebben mindig képben voltam, hogy mikor jár le, de most valahogy ez az infó nem volt az agyamba vésve. Ezen felületességem alaphangon 5000 forintomba fájt, de ha kekec a rendőr, lehetett volna több is. Link is voltam, meg figyelmetlen. Megérdemeltem. Még aznap belefogtam az ügyintézésbe, hogy érvényes legyen a vezetői engedélyem.

Ha közeleg az érvényességi idő vége, első körben a körzeti orvoshoz kell időpontot kérned, ahol kapsz egy csomó vizsgálatra beutalót, melyek alapján a doki kiállítja az alkalmasságról szóló nyilatkozatot. Nem mindegyik vizsgálat beutalóköteles, így tüdőszűrésre és szemészetre elmehetsz már korábban is. Az EKG és a vérvétel viszont csak a doki beutalója alapján végezhető el. Ha időben kezdesz bele, nem kell rohangálni, kapkodni.

Fontos megjegyezni, hogy a jogosítvány, mint okmány, rendelkezik lejárati határidővel, ami nem egyezik meg minden esetben az egyes járműkategóriákra vonatkozó érvényesség idő végdátumaival. Így ha azok hamarabb lejárnak, mint az okmány érvényessége, akkor meg kell hosszabbítatni a jogsit.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük