fbpx
MotorbemutatóMotorok

1931-es Triumph NSD a sufniból

triumph nsd 30Ha azt mondom Triumph NSD, nem hinném hogy sokan ismerősként kapják fel azzal a fejüket, hogy hallottak már a típusról, abban viszont biztos vagyok, hogy itthon nem találkoztak még vele.

Tehát Tóth György, a motor tulajdonosa szerencsés csillagzat alatt született, hogy egy ilyen motorja lehet.  A szóban forgó modellről még a mai szédületesen gyors információs társadalomban sem túl sok adat áll rendelkezésre. Gyártásának kezdete is kérdéses, befejezésének dátuma pedig végképp. Különböző könyvek, és portálok alapján a típus első példányait 1928-29-re datálják. Az viszont biztos, hogy a Györgynél található motorkerékpár 1931-es születésű.

Találkozásuk kalandos és hihetetlen. Mint legtöbb esetben, itt is szerepel a történetben egy idős, hetvenes éveiben járó motormágus, aki nem fukarkodik tudásával. Ellenkezőleg. Szívesen adja át a fiatalabb korosztálynak, hadd vigyék tovább a tűzet. Esetünkben a tűz a küllőzés és egyéb motorszerelési praktikák.

Ám Józsi bácsi nem elégedett meg ezzel. Egy alkalommal nevetve az udvar végében álló elhagyatott gazos bódé mögé hívta tanítványát, és rámutatott egy rozsdás halmazra, mely inkább emlékeztetett egy folyó fenekén évtizedeken át heverő vízibiciklire, mint egy motorra.

triumph nsd 10

Hősünk számára éppen ez volt benne a kihívás. No meg a család, akiket nehezebb volt meggyőzni arról, hogy erre bizony szükség van a háznál. Pedig ekkor még nem is sejtette mekkora kincs kerül birtokába. Kezdetben ugyanis mindössze annyi látszott a viharvert blokkból, hogy UMPH.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Ezt eszeveszett kaparás követte, mire előtűnt a TRIUMPH felirat teljes valójában. Annyira hihetetlen volt az események sora, hogy nem is merte elhinni addig, míg a szinte teljes maradvány a kisbuszba, majd onnan otthonába nem ért.

A kapargatás most más irányt vett. Lázas adat és fotó keresés következett. Annyit eddig sikerült kideríteni, hogy a motorkerékpár egy 1931-es évjáratú 549 cm3-es, oldalszelepelt Triumph NSD, aminek értéke a második világháború idején két tábla szalonna volt. Nincs motorszáma, mindössze egy négyjegyű sorozatszáma.

György elkezdte a restaurálást. Ez alatt kiderült a motor és a váltó gyönyörűen átforog, persze egy felújítás ennek ellenére is elengedhetetlen. A váz a rozsdamarás után láthatóan jó állapotban van. Sajnos a tank nagyon korrodált, de kéznél van egy ügyes lakatos, aki mindent elkövet megmentéséért. Az eredeti mágneses gyújtásba is lehet életet lehelni, csupán pár apróságot kell pótolni.

triumph nsd 16

Az alkatrészek pótlása nem lesz egyszerű éppen ritka mivolta miatt – az országban nincs belőle egyetlen példány sem – de hősünk mindezek ellenére bízik benne, hogy szavaival élve mielőbb: „újra csillog, működik a gép!”. Látva elszántságát és lelkesedését hiszem, hogy nemsokára egy veterán minősítésű Triumph NSD-ről számolhatok be részletes műszaki adatokkal, valamint immár jobb minőségű fotókkal is.

Egy ilyen történet nem érhet véget csattanó nélkül. Józsi bácsi emlékei szerint „valahol meg kell lennie az oldalkocsinak is, körülnézek…”. Hát ezért mondom hogy Tóth György szerencsés csillagzat alatt született.

 

0 0 votes
A cikk értékelése

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x