HírekKultúraMotoros zene

Zinfield – hazánk egyetlen modern népdalmetál bandája

zinfield egyuttesA Zinfield együttes tagjai őrzik hagyományainkat, s ismert magyar népdalokat varázsolnak át metál köntösbe – egy új stílust sikerült így létrehozniuk. Hallottad már őket?

A gyönyörű magyar népdalokat, lehangolt gitárokkal, húzós riffekkel, ugyanakkor népi hangszerek nélkül dolgozza át a zenekar.

2014-ben jelent meg a bemutatkozó albumuk, Elindultam szép hazámból címmel, amelyen 5+1 dal található – 5 ismert népdal, illetve egy meglepetés átirat.

A Zinfieldet Fekete György (Zsorzs) énekes-gitáros, Takács Máté basszusgitáros, Lázár Tamás gitáros és Tiebel Ferenc dobos alkotják.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az együttes mai stílusa 2014 óta létezik, de sokkal korábban alakult. – A zenekart Tiebel Feri alapította 2009-ben, úgymond hagyományos rock zenekarként. Több énekesváltást követően, 2013-ban került Gyuri a zenekarba, és az ő ötlete alapján formálódott át a stílus modern népdalmetállá 2014-ben.

Mit jelent a zenekar neve?

– Kimondott jelentése nincs. A zenekar nevét Ferenc egy álmában látta meg, amint az égre feltekintve a Zinfield felirat lebegett szemei előtt. A stílusváltásnál javasoltuk neki a zenekar nevének megváltoztatását, de végül ez maradt. A ZINFIELD egyébként egy családnév. A zenekart is egy családként kezeljük.

Honnan ismertétek egymást? Hogyan állt össze a zenekar?

– A jelenlegi tagok előtte nem ismerték egymást, zenészkereső apróhirdetések, és baráti ajánlások útján állt össze az együttes.

Mióta zenéltek, illetve milyen zenekarokban játszottatok eddig?

– Gyuri 16 évig zenélt az Armada zenekarban, majd 2013-ban jött a Zinfield. A Zinfield mellett Gyuri és Tomi egy Ákos-Bonanza Banzai feldolgozás zenekart alapított Monumentum névvel, mely 2 évig működött. Tomi előtte inkább csak „session” zenészként koncertezett. Feri több zenekarban is megfordult már. Első zenekara volt a Halott világkép, amit együtt alapított a Zinfield kezdeti tagjaival: Bajkó Péterrel és Varga Zoltánnal.

De, több zenekari próbálkozása is volt még több stílusban. Megfordult az Alexander Rock Bandban (Hard Rock), az Erection zenekarban (Thrash metal), a Makkay Rock Bandben (Blues-Rock), és a Dark Paradise zenekarban. Máté szintén leginkább „session” zenészként próbálgatta tudását. De legvégül a Zinfield zenéje volt, ami legjobban lekötötte, és így e mellett kötött ki.

A lehető legszebb célt választottátok: a hagyományőrzést. Milyen indíttatásból?

– A hagyományőrzés minden magyar állampolgár „feladata” lenne. Mi büszkék vagyunk arra, hogy ebben az országban születtünk, és itt is élünk.

Hogyan jött az ötlet, hogy a népdalokat metal zenével kombináljátok?

– A zenei ágazat nagyon széles, és nagyon sok zenekar van, akik közül nehéz kiemelkedni, vagy legalábbis valami újat csinálni. Ezért arra gondoltunk, hogy egy új stílust találunk ki.

Ezt modern népdalmetálnak neveztük el, ami annyit tesz, hogy a magyar népdalokat népi hangszerek nélkül, modern metal zenével kombináljuk húzós riffekkel, lehangolt gitárokkal.

Az „Elindultam szép hazámból” c. bemutatkozó albumotokra milyen szempontok szerint válogattátok ki a dalokat?

– Az első bemutatkozó EP igazából az első 5 megírt számunkat tartalmazta. Amikor belevágtunk az egészbe, nyilván először a legismertebb számokat próbáltuk meg átdolgozni a saját stílusunkban.

Az első szám az Érik a szőlő lett, majd jött a többi: Tavaszi szél, Elindultam szép hazámból, Csitári hegyek alatt. Amire a stúdióanyag elkészült, közben már íródtak az újabb nóták.

Milyen helyszíneken találkozhatnak veletek a rajongók?

– A nyár végi koncertek még szervezés-, pontosítás alatt állnak. Augusztus 20-ai ünnepségekkel kapcsolatban tárgyalunk. Ősszel lesznek vidéken bulik, melyek folyamatos szervezés alatt vannak.

Budapesten november 23-án tartjuk az 5 éves jubileumi koncertünket, az S8 Underground klubban, a Heten mint a gonoszok fesztivál keretein belül.

Mik a jövőbeni terveitek?

– Mindenképpen szeretnénk egy jó minőségű nagylemezt felvenni, amihez természetesen egy klip is párosulna. Szeretnénk az ország számos, eddig nem látogatott pontjaira is eljutni, hogy mindenhol találkozhassunk a nagyérdeművel.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük