EseményekKiemeltMotoros találkozó

Vigyázz az értékeidre a motoros találkozókon, lopnak!

Lopás a motoros találkozókon 2022Régebben is tudtuk, hogy tömegrendezvényeken vigyázni kell az értékeinkre, de azért a kisebb, családias motoros bulikon nem volt jellemző a lopás. Ha időnként előfordult ilyen, akkor hamar meglett a tettes és a közösség a megérdemelt büntetés mellett azzonnal kitaszította magából a nem odaillő elemet. Idén úgy tűnik, valami megváltozott, mert több helyszínen is hasonló lopások történtek.

Idejét sem tudom már, hogy mikor voltam utoljára motoros találkozón, de akkor is valószínűleg hivatalos minőségben, dolgozni mentem. Ettől függetlenül akkor is gyorsan körbeértek a hírek, ha valakinek eltünt valamilye, és úgy emlékszem, elég régen nem hallottam már ilyet.

Gyerekkorunk óta sulykolják belénk a szüleink, hogy vigyázzunk az értékeinkre. “Az ördög nem alszik”, meg “alkalom szüli a tolvajt”, meg ilyenek… Egy tömegrendezvény, mint egy fesztivál vagy mondjuk motoros találkozó, pedig igazán jó alkalom arra, hogy az, aki nem az egyenes úton jár, megtalálja a számítását.

Voltak is mindig nagyobb bulik, ahol mondhatni rendszeresek voltak a lopások. Ilyen volt pl. a siroki találkozó, ahova a nagy tömeggel mindenféle ember bejutott, de persze a többi nagy rendezvényen is előfordultak egyedi esetek. A sátrat nem lehet lelakatolni, ezért egy komolyabb bukósisakért vagy bőrdzsekiért – ezeket ugye az ember nem viszi magával a koncertekre – volt, aki úgy gondolta, hogy megéri kockáztatni.

Amúgy itt jegyezném meg, hogy többek között ez is az oka annak, hogy egy-egy rendezvény árát a szervezők a lélektani határ felső szegmensében próbáljak tartani, hogy ezzel is kiszűrjék a nem oda való elemeket. Az elmélet szerint, ha valakinek telik a  belépőre, akkor nincs szüksége arra, hogy elvegye más tulajdonát. Persze ez visszájára is fordíthatja a dolgokat, mert lehet, hogy valaki épp úgy gondolkozik, hogy túl sokat kellett fizetnie, és megpróbálja valahogy visszaszerezni a befektetett összeget. Sosem lehetünk elég okosak…

Az alap, hogy a motorosok az irataikat, pénzüket mindig maguknál hordják egy brifkóban, láncos pénztárcában, övtáskában vagy combtáskában. Így mindig kéznél van minden, és egy ilyen zárt tatyóból még a zsebesek is nehezebben tudják megszerezni a pénzt, ezért a sátrakban és a motorokon hagyott értékesebb holmik voltak eddig nagyobb veszélyben és főleg napközben.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Új szelek, új módszerek

Ami most történik, az viszont valami más. Ezúttal a tolvajok éjsza dolgoznak, és csak a pénzre mennek. Amikor a siroki találkozóról hallottam idén ilyen híreket, még azt gondoltam, hogy rendben, erről nem beszélünk, ez egyedi eset, és nem akarom, hogy a szervezőkre rossz fényt vessen.

Az elmúlt hétvégén azonban Foktőn az ismerőseinket, és még 3-4 sátrat “törtek fel” és vitték el a pénzüket. Ráadásul kiderült, hogy Gerjenben és Kissékelyben is történtek hasonló esetek, utóbbi helyszínen a szervezők feljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen. A helyiek már úgy mesélik a történetet, hogy “a déli találkozókon” fosztogatnak ismeretlenek…

Ezekről mondjuk tényleg elmondható, hogy viszonylag kis létszámú, családias rendezvények, mindenki mindenkit ismer, szóval kezdenék aggódni a tettesek helyében, hogy fény derül a kilétükre. Én elég összetartó közösségnek ismertem meg az itteni bikereket.

Azt pedig mindenképp szeretném hangsúlyozni, hogy semmiképpen sem gondolom, hogy a szervezőknek bármi köze van ehhez, nem a szervezés hibája, ha bejutnak olyan emberek, akiknek semmi keresnivalójuk egy motoros rendezvényen.

Bátor húzás

A furcsa a történetben – ahogy korábban is említettem -, hogy ezúttal a lopások mind éjszaka történtek, és a tolvajok csak pénzt vittek el. De hogy nem ébredtek fel az áldozatok, miközben idegenek áttúrták a fekhelyüket?

Csak egy esetet tudok elmesélni: a mi ismerőseink az esti buli után már egyáltalán nem szomjasan feküdtek le, füldugóval a fülükben, hogy a koncert, a motorok hangja és a szomszéd sátrakból áthallatszó horkolás és egyéb zajok ne zavarják az álmukat. A pénz a farmer zsebében, pénztárcában volt, a nadrág pedig kinek-kinek a fekhelye mellett.

A tolvajok kicipzározták a sátrat, kihúzták a nadrágokat, és kívül intézték a részleteket, tehát ott keresték meg a pénztárcát és a pénzt. Egyikőjük nadrágját vissza is tették a helyére, de a másikra valószínűleg már nem maradt idő, valaki megzavarhatta őket, mert az kinn maradt a sátor előtt a füvön.

Természetesen senki nem látott semmit, vagy ha igen, senki nem gondolta, hogy éppen lopás történik.

Mi változott meg?

A motoros találkozók 20-30 évvel ezelőtt olyan összejövetelek voltak, ahol az a néhányszáz motoros, akik az ország különböző részein laktak, összejöttek egy hétvégére. Akkoriban még nagyon érződött, hogy egy család vagyunk, hiszen kevesen engedhettek meg maguknak egy japán choppert, netán egy Harleyt, és kevesen vállalták be a különc, tetovált rocker megjelenést is.

Tehát ha találkoztál egy motoros rockerrel, mindjárt jött a “mi kutyánk kölyke” érzés, és tudtad, hogy hamarosan egy hullámhosszon lesztek. Egyből volt közös téma, és mivel jó eséllyel jövő hétvégén is találkoztatok egy másik buliban, eszébe sem jutott senkinek, hogy meglopja a másikat, elvegye tőle, amit az olyan nehezen megszerzett.

Ahogy telt az idő, és a rendszerváltás után egyre többen engedhették meg maguknak a motorozást, a motoros találkozók közössége “felhígult”. Manapság, ha valaki hétvégén fekete bőrnadrágban, bőrmellényben motorozik, az simán lehet, hogy hétközben öltöny-nyakkendőben nyomja egy irodában.

Mára a több tízezer főt összecsődítő motoros találkozókon vagy inkább motoros fesztiválokon már az a csoda, ha a hétvége alatt összefutsz az ismerőseiddel. Ha pedig sok az ismeretlen, könnyebben beszivárognak az oda nem illő elemek is.

Hogyan tudod megvédeni az értékeidet a motoros találkozón?

Habár a strandokon is működik a “törölközőszéf” módszer (ti. az értékeinket egy törölközővel takarjuk le abban bízva, hogy amíg bemegyünk a vízbe, senkinek nem jut eszébe elvinni a pénzünket), azért nagyrészt a szerencsén múlik, hogy a vízből kijőve még mindig megvan-e minden. Sokkal biztonságosabb a nyakba akasztható vízálló tasak, amiben elférnek az iratok és a pénz is, igaz ez sokkal kényelmetlenebb úszás vagy napozás közben.

Ugyanennyire biztonságos egy sátor is, tehát azt semmiképp nem javasolnám, hogy ott tartsuk az értékeinket.

Jobb helyeken – értsd: strandokon, kempingekben megrendezett bulikon – vannak zárható széfek, de az sem életszerű, hogy minden kör sör előtt odazarándokoljuk némi apróért.

Az övtáska és a combtáska jó lehet napközben. Olyanról még nem hallottam, hogy valakiről levágták ezeket vagy kiloptak volna belőle valamit. Az már sokkal valószínűbb, hogy elfeljtjük visszazárni és kiesnek belőle dolgok, de erre motoros találkozó nélkül is figyelni kell.

Éjszakai sátorszéf

Én csak a saját módszeremet tudom javasolni a mostani besurranó tolvajok ellen:

Általában a pénzemet a övtáskámmal vagy combtáskámmal együtt a fejem alá teszem. Általában nincs nálam külön párna, tehát a levett ruháimat szoktam összehengergetni erre a célra úgy, hogy egy puha pulóver legyen a felső réteg. Ennek a “párnának” a magja pedig az említett táska benne a pénzemmel és az irataimmal.

A másik általam használt módszer – ha mégis van nálam egy felfújható párna kempingezéshez – hogy az övtáskámat beteszem a hálózsákba magam mellé. Hacsak a tolvaj ki nem cipzározza azt is a lábamtól felfele (mert a hálózsákon mindkét irányból nyitható a cipzár), akkor itt elég nagy biztonságban van minden értékem.

Konklúzió

Nincs még vége a szezonnak, és ha az időjárás is kegyes lesz, van még pár hetünk, hogy kiélvezzük a motoros szezon adta lehetőségeket. Azt remélem, hogy az elkövetkező motoros helyszíneken nem lesz több ilyen eset! Azért mindig gondolj arra, hogy ahogy a motor puha nyeregtáskája vagy a cipzáras tanktáska, úgy a sátor sem védi meg az alkalom szülte tolvajoktól az értékeidet!

 

Címlapkép: milkos

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük