HírekMotorokMotorozás

Vigyázat, Bambi az utakon!

oz veszely utAz erdő vadjai miatt, fokozottan ügyelniük kell a vezetőknek az utakon, ugyanis jelenleg az őzek párzási időszaka folyik, amikor óvatlanabbak, elhagyják megszokott útvonalaikat, tehát nagyobb a balesetveszély.

Július közepétől, körülbelül augusztus 20-ig vannak teljes izgalomban az állatok, mert az őzbak hajszolja a sutákat, s ilyenkor az állatok más nyomvonalon közlekednek, nem a szokásos helyeiken, szaknyelven „váltóikon”…

… ezek azok a csapások, amelyeken átvonulnak egy távolabb eső helyről a másikra. De ilyenkor, nem csak az erdőkben, hanem az autóutakon is sűrűbben lehet velük találkozni – mondta Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei Területi Szervezetének titkára, a BOON-nak adott interjújában.

Hogy hova mennek az őzbakok? A suták otthonterületére. Férfiak… Ilyenkor megbolondulnak, tehát a motorosok és autósok legyenek óvatosabbak, mint szoktak!

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

De még ha csak a vonulással lenne a probléma… De nem! Az őzek párzási szokásai közé tartozik a kergetőzés – ha mindezt szántóföldek melletti utaknál, vagy az erdőkben futó autóutakon teszik, akkor megtörténhet a baj egyik pillanatról a másikra.

Sőt, azt is megfigyelték a szakemberek, hogy az állatok, az éjszaka során, nem menekülnek el a reflektor elől, hanem lebénulva bevárják a veszélyforrást okozó járművet, s megtörténik az ütközés.

MEGELŐZÉS! Ebben az időszakban tanácsos lassabban haladniuk a sofőröknek, illetve ha meglátnak az úttesten egy őzet, álljanak meg. Ha viszont már elkerülhetetlen az összeütközés, ne rántsák félre a kormányt, hanem a vészféket húzzák be.

A szakember szerint, a leggyakrabban akkor halálosak a balesetek, ha a vezetők megpróbálják elkerülni az ütközést azzal, hogy elrántják a kormányt. Motorosok esetében, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő védőfelszerelés és bukósisak életeket menthet…

Forrás: BOON – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál
Fotó: youtube

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük