CsajokKiemeltNői motoros nap

Védd magad a fénytől is!

veddmagad 217A motoron nem csak a balesettől kell védeni magunkat. Az arcbőrünk – főleg nyitott vagy plexis sisakban – folyamatosan ki van téve a menetszélnek, a csapadéknak és a napsugaraknak.

Arra gondolni sem merek, hogy valaki rövidnadrágban, vagy rövidujjú pólóbn motorozik nyáron. Pedig sokat láthatunk ilyet a városban és a nyaralóhelyek környékén. Amíg „csak elugrom a boltba” vagy „elgurulok a strandra” számos veszély fenyeget. És most tekintsünk el attól a ténytől, hogy strandpapucsban és rövidnadrágban sokkal nagyobb sérülésekre számíthatok egy baleset esetén.

A motor egyik ismérve, hogy folyamatosan menetszél van. Ez a menetszél a nyári hőségben nem élég ahhoz, hogy lehűtse a testünket felöltözve. Az óvatosabbak bőrruhában vagy cordurában minden lámpánál, megállásnál leizzadnak. Kabát nélkül viszont nem csak kellemes érzés motorozni a Balaton körül, hanem nagyon vagány is: melyik lány ne figyelne fel egy szépen dudorodó, tetovált karra, amint épp a gázt húzza.

Aki próbálta már, tudja hogy manapág az erős UV sugárzás miatt egy bármilyen rövid városi karika sírással végződhet estére. Akár tíz perc alatt is megégetheti bőrünket a nap, amelynek erős sugarait épp a menetszél miatt nem érezzük. Egy hosszabb túra vagy nyaralás alkalmával pedig senki nem szeretne napokig árnyékban kuporogni a bőrégés vagy a napszúrás következményeként. Azt pedig már nem egyszer hallhattuk, hogy a túlzásba vitt napozás bőrrákhoz vezethet, elősegíti a bőr korai öregedését és sok allergiás tünetet is okozhat.

Amit ez ellen tehetünk, hogy motorozás előtt mindig bekejük magunkat nagy faktorszámú fényvédő krémmel. Elsősorban az arcunkat, hiszen itt éri leghosszabban a napsugárzás a bőrünket, de érdemes a kézfejet, illetve ha a kabát alatt rövidujjú felsőt viselünk, a karokat is végig lekenni.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A napsugárzás rövidebb utraibolya B sugárzásból (UVB sugárzás) és hosszabb ultraibolya A sugárzásból (UVA sugárzás) tevődik össze. A középhullámú UVB sugár barnítja a bőrt, azonban napégést, azaz a bőr gyulladását (leégést) és az ebből eredő pirosodást (erythemát) okoz a bőrön, amely a bőrrák elsődleges rizikófaktora.

A hosszabb hullámhosszú UVA sugár az irháig hatol, ahol szabad gyökök képződését és egyéb molekulárbiológiai folyamatokat indukál. Ezenkívül az UVA sugárzás a bőr korai öregedését is előidézi. A kutatások arra engednek következtetni, hogy a túlzott UVB és UVA sugárzás károsan hat az immunrendszerünkre is.

A bőr válasza a nap károsító hatásaira, függ a bőrtípustól, a kapott UV dózistól. A kapott UV dózis függ a földrajzi környezettől (Pl. a víz a ráeső fény 50%-t, a homok a 25 %-át reflektálja), az alkalmazott fényvédő terméktől, ruházattól.

A fényvédő termékek hatékony védelmet nyújtanak a leégéssel szemben, megakadályozhatják a napsugárzás okozta bőröregedés kialakulását, és védelmet nyújthatnak a bőr ellenálló képességének gyengülése ellen. Fényvédő termékek megakadályozhatják egyes bőr-karcinómák kialakulását.

 

A holnap kezdődő hosszú hétvégére szép, napos időjárást ígérnek a meteorológusok, tehát aki teheti, biztos motorra pattan majd. Induláskor ne felejtsétek otthona fényvédő krémet, a motorozás végén pedig ügyeljetek az alapos arctisztításra. Az esti mosakodásnál minden motoros tapasztalta már, hogy milyen sok por rakódik a bőrünkre, és a hajunkra. A tisztálkodás után pedig ne felejtsük visszapótolni a nedvességet egy jó minőségű, hidratáló krémmel.

Azok a motoros hölgyek, akik felhívásunkra részt vesznek a Nemzetközi Női motoros napon, és egy dátummal ellátott digitális fényképpel igazolják, hogy május elsején motoroztak, egy egész nap ható, magas faktorszámú, Daylong fényvédő krémet kapnak ajándékba. A képek beküldői között pedig egy Daylong ajándékcsomagot sorsolunk ki. A képeket az info@csajokamotoron.hu címre várjuk.

nnmn2009

veddmagad 079

veddmagad 081

veddmagad 946

 

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük