HírekMotorokMotorozás

Újra sláger az NDK sztár – Simson a járműtolvajok új favoritja

simson lopasok 01Rendőrségi statisztikák szerint, az elmúlt három év számait tekintve Magyarországon csökkent az eltulajdonított járművek száma, ami örvendetes hír. A Ford modelljei állnak leginkább a tolvajok fókuszában, de ami roppant érdekes, hogy a vegyes-felvágott kimutatás – autók, motorok egy kupacban – nyolcadik helyén a Simson foglal el sajnálatos módon nagyon előkelő helyet.

Akik abban az időben voltak gyerekek, fiatalok, amikor a gazdaboltok, vagy épp autóalkatrész üzletek kirakatában díszelegtek a hőn áhított Simson modellek, azoknak a szemében a mai napig kultikus tárgy. Vannak olyanok, akik nosztalgiából, idősebb korukban újra beszereztek maguknak egy-egy szép, felújított példányt, vagy épp fiatalok anyagi megfontolásból használják.

Nem kér sokat, egyszerű karbantartani, öröm vele minden kilométer. Felidézi a régmúlt időket. Azt a kort, amikor szinte egyeduralomban képviselte a minőséget az akkori, szocialista ipar rémes csúfságai közül kiemelkedve. A legmegbízhatóbb, és hosszú távon is jól működő segédmotor volt.

Úgy néz ki, hogy erényeiből nem sokat vesztett az évek során, és mivel a retro hullám újra magasra csap, a piaci értéke is megnőtt, keresetté vált. Az ilyen hullámokat a tolvajok is meglovagolják, és így történhetett meg az, hogy 2017-ben összesen 78 Simson eltulajdonítását jelentették be a szomorú gazdik.

Az a tény, hogy ezekből mennyi került elő, nem ismeretes, de valószínű, hogy nem túl sok. A jól összeszokott alkatrészek minden bizonnyal hamar búcsút mondtak egymásnak, és itt-ott, börzéken lettek eladva, vagy épp egy kis átalakítás után az egész kismotor egyben talált új gazdára úgy, hogy a tolvaj csak röhögött a markában.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Aki még őrizgeti Simsonját a garázsában, az védje azt fokozottabban. Ha elmegy a Szimóval valamerre, jól zárja, láncolja le, és ha lehet, fél szemmel figyelje, nehogy illetéktelenek a közelébe kerülhessenek. Ezt, a korabeli nyugatot (bár ugye NDK keletnek számított, de mégis azt éreztük, ez valami nyugati cucc) megtestesítő járgányt érdemes óvni, és nem hagyni, hogy bárki is elvegye tőlünk.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük