EseményekMotorverseny

Újra Bamakoban a Budapest-Bamako mezőnye

budapest-bamako-2015 3Péntek reggel a szervezők a mali és mauritán hatóságok kérésére törölték a január 30-i versenynapot.

„A mali és mauritán hadsereg a verseny útvonalán közös fegyveres akciót hajtott végre, meg nem nevezett „gonosztevők” ellen, ezért a bizonytalan biztonsági helyzetre hivatkozva megkértek, hogy a betonúton haladjunk, katonai ellenőrzés alatt” – mondta Szabó Gál András, a péntek reggeli eligazításon.

Többen, még a január 29-i etapról, a Kaedi–Kiffa szakaszon a sivatagban rekedtek. Az M4-es Toyota Land Cruisernek a kereke is kitört. Ők az egész éjszakát sivatagi szereléssel töltötték, és csak két nap múlva tudták beérni a mezőnyt.

A fokozott biztonsági helyzet miatt a határátkelés a mauritán oldalon is a szokásosnál bonyolultabb volt. Öt járműnek nem is sikerült átkelnie a határon, mert a határőrség naplemente után bezárt. Ők kénytelenek voltak ott éjszakázni.

Maliban a Budapest-Bamako mezőnyét a mali hadsereg vezérkara, Nioro város elöljárói, a kormány képviselői és az újonnan kinevezett magyar tiszteletbeli konzul, Dr. Sidibe Mamadou fogadta.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A pénteki nap Diemában ért véget, ahol egy igazi afrikai falusi buli várta a résztvevőket, a Village Ventures angol non-profit szervezet bázisán. Tam-tam dobosok és táncosok köszöntötték műsorukkal a rallyt, ezzel is megköszönve a rengeteg adományt, amelyet a Bamako rally ebbe a térségbe hozott.

Az egyik svájci csapat segítségével összerakták azt a közszolgálati rádiót is, amely a környéken élőknek sugároz majd politikamentes, oktatási rádióműsorokat.

„Nagyon hálásak vagyunk a rallynak. Már évek óta szeretnénk egy ilyen rádióadót itt a térségében. Egy pár apróság hiányzik még, mint például a villanyáram, de ezt is megoldjuk!” – mondta Pam Young, a Village Ventures vezetője, aki a Rádió Diemát fogja üzemeltetni.

A szombati versenynap ismét változott a táj és a fauna. A versenyzők Mali belseje fele vették az irányt, poros, száraz szavannai tájon az Baoul Nemzeti Park csimpánz rezervátumba. A leggyorsabbaknak kora délután véget ért a versenynap.

A Diemában rádiót építő svájciak a tábor előtti faluban vettek egy kecskét, és kecskés székely káposztával lepték meg a táborban éjszakázó 30 csapatot. A többiek nagy része megindult a biztonságos betonúton Bamako felé.

A hangulatos esti tábori életet a távolban vészjóslóan villódzó bozóttűz fénye és füstje zavarta meg. A Desert Patrol Team és a szervezők a tűz irányába autóztak. „Ilyen hihetetlen nagy és gyorsan terjedő bozóttűzzel még nem találkoztunk.” – mondta Dr. Hegedűs Wera, versenybíró. A résztevők biztonsága érdekében azonnal evakuálták a szervezők a tábort, és egy biztonságos táborhelyet jelöltek ki éjszakára.

Vasárnap még 3-4 óra bozótautózás és több tonna por várt az indulókra. A versenyzők 12 és 2 között érkeztek meg a Bamako Kongresszusi Központhoz. A Központ parkolójában önfeledten ünnepelnek a versenyzők, hiszen mindenki nyertesnek tartja magát, aki ideért a megadott időre.

A 10. Budapest-Bamakot a mali kormány tagjai köszöntötték délután 4-kor. A verseny hivatalos eredményei az esti díjkiosztó ünnepségen kerültek nyilvánosságra.budapest-bamako-2015 1budapest-bamako-2015 2

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük