EseményekMotoros találkozó

Új rucik, régi járgányok

oldtimer premier 2015 22Egy szép tavaszi napon került megrendezésre a mindenki számára ingyenesen látogatható Oldtimer Premier elnevezésű veteránjármű találkozó.

 

A 2015. április 25-én zajló rendezvény színhelye a Budapest melletti Premier Outlet volt, ahol a látogatók kedvezményes ruhavásárral egybekötött programok keretében találkozhattak a szocialista éra klasszikus gépeivel, európai gyárak patinás járműveivel és az igazi amerikai muscle car-okkal egyaránt. Mivel a meghívás nem csak négykerekű járművekre vonatkozott, képviseltették magukat a letűnt korok motorkerékpárjai is.

A szombati nap, a boltok vasárnapi zárva tartása, a rendezvény ingyenessége, a kora tavaszi, olykor nyárias idő mind hozzájárult ahhoz, hogy hihetetlen mennyiségű érdeklődő gyűljön össze. Már Budakeszin lehetett látni a forgalomban résztvevő járműveken, hogy aznap valami készülődik a veteránosok körében. Sok szép régi masina igyekezett a találkozó színhelyére.

A későn érkezők – már 10 óra körül hatalmas volt a tumultus – kevés eséllyel indultak harcba a parkolóhelyekért. Sokan a külső területekre szorultak, de voltak, akik a szomszédos élelmiszer áruház parkolójában tudtak csak megszabadulni járműveiktől. Olyan sok veterán gép gyűlt össze, hogy sokan kénytelenek voltak külső parkolóban hagyni féltett kincsüket, mivel a kimondottan a rendezvény részére biztosított terület már korábban megtelt. Ennek nyomán már a parkolókon végigsétálva is lehetett csemegézni a Firebird-ök, Camaro-k, Corvette-k, régi Mercedes-ek, Fiat-ok között. Az igazi veterán dömping természetesen a régi gépeknek szánt részen várta az érdeklődőket.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Bár a motorosok számára a parkolás koránt sem volt olyan nagy nehézség, elég kis létszámú biker közönség volt kíváncsi az ősök gépeire. A veterán autók aránya jóval nagyobb volt a kétkerekűekkel szemben. Persze így is sok Pannonia, teljes harci díszben pompázó – felfegyverzett – katonai Zündapp (nem, nem okostelefonos alkalmazásról van szó), szép, régi cafe racer, Simson Schwalbe, Vespa, MZ, Jawa, oldalkocsis BMW, Ural, és sok egyéb, még gyermekkorunkban menőnek, vagy ritkaságnak számító gép idézte a régmúltat. Igazi időutazás volt ez az idősebbeknek, és hatalmas élmény a benzingőzzel fertőzött kölyköknek.

Az időutazást idézte továbbá a Vissza a jövőbe című filmből már jól ismert De Lorean-ek jelenléte is, melyből nem is egyet, hanem egyszerre négyet is megcsodálhattak azok, akik csak a filmvászonról ismerték a típust. A jó fej tulajok még meg is engedték a rajongóknak, hogy egy üléspróbát tegyenek a ritka autókban. Persze, a fluxuskondenzátor, és egyéb, teret, s időt átlépni segítő kiegészítők hiányában ezek a gépek csak mezei járműként szolgálhatnak, de nagy élmény volt élőben látni azt az autót, amiről még gyerekként talán el is hittük, hogy visszarepíthet a múltba.

 

A letűnt korokba tekintés itt nem ért véget. Sok, a régi rendszer idején a magyarországi utakat, utcaképet meghatározó autó is egy csokorba lett szedve. Sok Zsiguli, Trabant, Wartburg, Skoda, Polski Fiat 126 (Kispolszki) mellett az akkori nyugati autók is szinte újként pompáztak a napfényben, miközben lelkes tulajdonosaik válaszoltak a kíváncsiskodók kérdéseire. Sok Mini, klasszikus Mercedes, Fiat, BMW, Volkswagen Bogár is emelte az esemény fényét, melyet a szervezők ügyességi versenyekkel, és egyéb programokkal színesítettek.

A helyszín jó ötletnek bizonyulhatott az esemény tervezésekor, de a szervezők valószínűleg maguk sem számítottak arra, hogy ilyen nagy lesz az érdeklődés. Mint minden dologban, itt is tapasztalatot kellett szerezni, mely tanulsága az, hogy egy ilyen ingyenes rendezvény számára sokkal nagyobb területű helyszín javallott. Remélhetőleg a következő Oldtimer Premiert már sokkal nagyobb területen bonyolítják, és még több régi jármű kerül közelebb a nagyközönséghez, mindenki nagy örömére.

oldtimer premier 2015 1oldtimer premier 2015 5oldtimer premier 2015 20oldtimer premier 2015 23oldtimer premier 2015 25oldtimer premier 2015 28

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük