CsajokHírekTetkó a csajokon

Tudtad, hogy Ötzi szét volt varrva?

otzi osember

Igen, mindenki Ötzi-je, az 5300 éves hausjablochi ősember bőrfelületén 61 tetoválás található. A kutatók katalogizálták, csoportokra osztották őket, s az is kiderült, a klasszikus akupunktúrás pontokon található a nagy részük.

Az jutott eszembe rögtön, hogy teljesen tudatlan ösztönlényekként tekintettem mindig a történelem órán tanult őskori előemberekre. De talán többet tudtak, mint gondoljuk…

Ötzi tetoválásai általában egymás mellett futó vonalak, melyek 1-3 milliméter vastagságúak és 7-40 milliméter hosszúságúak, s a test hosszanti vonala mentén futnak végig.

A különleges eljárásokkal, a kutatók számára igazi felfedezés volt megtalálni a tetoválásokat a szétfagyott testen. Az pedig, hogy a minták 80 %-a a klasszikus kínai akupunktúrás pontokon található, arra enged következtetni, hogy gyógyításra használták őket, tehát szimbolikus jelentésük volt.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Ötzi tetoválásai

A szénporral készült tetoválásokkal, gyógynövényeket juttattak a bőr alá – ezt a fajta gyógyító technikát más népeknél is felfedezték már. A legtöbb mintát a lábain találták, mégpedig a 19 csoportból 12-t.

A gleccsermúmiát 1991-ben, Ausztria és Olaszország határán, az Ötz-völgyi-Alpokban, a Hausjabloch közelében, 3210 méter magasan találta meg egy német turista házaspár. A kora rézkor idején élt vadászt a vizsgálatok alapján a fejére mért ütés ölte meg.

Forrás: Wikipedia, Múlt-kor
Fotó: Ancient Origins, AFP

otzi tetovalas osember

 

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük