fbpx

Tudj meg mindent a HolyChicks-es csajokról!

holychicks band2Hogyan ér össze 5 magyar lány sorsa, míg rock zenekarrá válnak? Honnan indultak? Hová tartanak? Milyen inspiráció számukra Joan Jett és a The Runaways? Mindent elmondtak, de mindent!

A HolyChiks 2015 elején alakult, csak csajokból álló rock zenekar. Kíváncsiak voltunk, hogy a viszonylag frissnek mondható bandát alkotó lányok élete hogyan vett olyan irányt, ami a HolyChicks-hez vezetett… Az együttesben Hunyadkürti Évi énekel, Seprényi Fanni basszusgitározik, Lahucsky Kriszti gitározik, Bakos Zita a billentyűs és Tiszai Vivien dobol.

Lássuk, hogyan lettek a kicsi lányokból zenészcsajok!

Évi: – A szüleim színészek, így a művészi világ mindig körülöttem volt. Eleinte én is színésznek készültem, de a zene mindig ott volt az elsők között, és végül az győzedelmeskedett. Már egész kicsi koromban anyuval és a tesóimmal a kocsiban kétszólamú dalokat, kánonokat énekeltünk – ez az első igazi zenei emlékem. 5 éves voltam, amikor apukám beíratott Földessy Margit színjátszójába, ahová azóta is járok. Sőt, 7 éve én vagyok ott az énektanár, amiért nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a munkám és egész heti fő tevékenységem az, hogy énekeljek, éneket tanítsak.

Zenei általános iskolába jártam, minden nap volt énekóránk, és hetente 2-szer 3-szor kórus. Itt kezdődött az igazi zenei oktatás számomra! Másodiktól zongorázni tanultam 6 évig, ezt felváltotta a gitár, amelyen autodidakta módon tanultam meg játszani, hogy magamat kísérhessem éneklés közben.

Te aztán tényleg sokat tapasztaltnak számítasz, ami a kulturális világot illeti! Hogyhogy a zene győzött?

holychicks band1

– A Vörösmarty Mihály Gimnázium drámatagozatán érettségiztem. Itt is a színház, a zene és a tánc volt előtérben 4 éven át. Kétszer felvételiztem a Színművészeti Egyetemre, ahova szerencsére nem vettek fel. Ekkor fordultam komolyabban a zene felé. Vivivel volt az első komolyabb zenekarunk Instant névvel. Felvettek a Kőbányai Zenei Stúdióba, ahol előbb zenész-, majd zenetanári szakképesítést kaptam. Akkoriban kezdtem énektanárként dolgozni Margitnál, ami nagyon sokat számított az énektudásom fejlődésében, hiszen azóta is, 7 éve minden nap énekelek fél-1- másfél órát.

Szerintem az éneklés önfejlesztő tevékenység, egy jó énektanár maximum iránymutatást ad, de a java rajtunk áll. Énekeltem egy Led Zeppelin cover bandben, amit imádtam.

Vivi: – 17 éves, Tankcsapda-fanatikus, szakadék rocker lány voltam. Három barátnőmmel kitaláltuk, hogy alapítunk egy rock bandát. Beleraktuk egy kalapba a hangszerek neveivel ellátott cetliket, és úgy gondoltuk, mindenki azon játszik majd, amit kihúz.

De végül is, ezt sem tartottuk be, mert „lestipistopoltuk”, ki mit szeretne. Én basszusgitározni akartam volna, de a barátnőm hamarabb stoppolta le, a dobnál pedig kussban maradt mindenki. Mondtam, hogy na jó, akkor bevállalom. Amúgy nem véletlen, mert apukám is dobol.

Jávori Vili bácsinál kezdtem az alapokat, majd Sramkó Jánosnál végeztem a Kőbányai Zenei Stúdióban, melyet Póka Egon vezet napjainkban. De titokban, a megtakarított pénzemen, egy rocker csávónál is tanultam. A kőbányai suliba nem igazán akartam menni, mert nem volt meg hozzá a tudásom, de sok hosszú hajú srác járt oda, szóval ez meghozta a kedvem. A gimiben rossz magatartású voltam, de azért szavaló versenyeken mindig részt vettem, mert nagy álmom volt, hogy színésznő legyek. Fú, de jó, hogy nem lettem!

Téged azért, Vivi, nagyon sok reklámban, tévés csatornán láttalak szerepelni… Milyen bandákban voltál eddig?

– Amikor elvégeztem a zene sulit, bekerültem az Ozone Mama zenekarba. Öt évig voltam velük. Az Ozone Mama után pedig megalapítottuk a HolyChicks-et, illetve ami szintén saját, a Kicsia Világ zenekart. Eközben számos produkcióban vettem részt: Egy Másik Zenekar, tévés műsorok, versenyek, reklámok.

Kriszti: – Még a gimiben kezdtem zenélni, ahol a fakultáció-választásnál a legjobb barátaimmal elhatároztuk, hogy – természetesen – rock sztárok leszünk. Alapítottunk is egy zenekart, nálam a gitár nem volt kérdés (bár bevallom, a dobbal mindig is szemeztem). Ezután pedig jöttek a szokásos kisebb-nagyobb megpróbáltatások, tagcserék és sikeres, vagy épp kevésbé sikeres fellépések.

Majd még néhány saját és nem saját projekt következett (így fordultam elő a Compact Discoban is), melyekből jó párat – női zenészként akarva akaratlanul is – átszőtt a „lányzenekar” fogalma. Végül régi ismeretségünkből adódóan, Viviék megkerestek, és így született a HolyChicks…

Gitározni hol tanultál?

– Először magam próbáltam leszedni a kedvenc előadóim számait, majd később több gitártanárom is volt, és egy idő után elengedhetetlenné vált a zeneelmélet beható ismerete, így Kőbánya padjait is koptattam párszor.

Fanni: – Ahogy kiskamaszként elkezdtem rockzenét hallgatni, valahogy egyértelmű vonzata volt az is, hogy meg akarok tanulni valamilyen hangszeren játszani. Igazából sorsot húztunk, így jutott nekem a basszusgitár. Első körben akusztikus gitáron kezdtem el tanulni, hogy az alapokat elsajátítsam, de pár hónap elteltével basszusra váltottam, és el is kezdtünk a haverjaimmal a garázsunkban próbálni… Ez persze még nagyon amatőr volt, a dobos például mindenféle könyveken dobolt.

Zita: – Már az oviban elkezdtem szolfézs órákra járni, elsős koromban pedig zeneiskolában zongorázni. 13 évig tanultam, nagyon komolyan vettem, állandóan gyakoroltam, zongoraversenyekre jártam – erre a pályára készültem. Gimiben a bátyám megalapította az első rock zenekarát, ahova én is beszálltam. Ekkor kezdtem el igazából felismerni, hogy a komolyzenén túl is van világ. Egyre gyakrabban történt meg, hogy a szimfóniák mellett már könnyűzenei számok dallamai is kiszűrődtek a szobámból. Sőt, ez egyre csak fokozódott! Több zenekarban játszottam és játszom azóta. 2015-től pedig igazi szentcsirkévé váltam.

 

Lapozz a folytatáshoz!

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

Peyton

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x