KiemeltMotorokMotorozás

Széllel szemben okosan – Amit a motorkerékpárok szélvédőiről tudni érdemes

motor plexi 07Akik nagy tempóban, hosszabb távokon, és kedvezőtlen időjárási viszonyok között is motoroznak, a nyáron olyan jóleső menetszelet sokszor szívesen elhagynák a motorozás sajátosságai közül. Ebben az esetben célszerű a gyári légterelőket módosítani, vagy ha a motoron ilyen eredetileg sem található, akkor beszerezni egyet. Ezek után sok minden más dimenzióba kerül.

Egy jó szélvédő előnyei között nem csak az erős menetszél elleni védelem szerepel. Ruházatunkat hatékonyan védi meg a portól, bogaraktól, a fülünket a nagy robajtól, mely hosszú távon halláskárosodást okozhat, ha rosszabb minőségű sisakot használunk.

Ha leszakad az ég alja, és nyílt terepen vagyunk, ahol rendes tempóban haladhatunk, akkor csak minimálisan, vagy viszonylag hosszú idő után ázunk el. Ha szerencsénk van, még a teljes átázás előtt fedett helyre juthatunk, ahol már az esőruhát magunkra vehetjük.

Ha egy szélvédő jól funkcionál, akkor valóban csak az előnyeit tapasztalhatjuk, de ha csak jól néz ki, és nem megfelelően látja el feladatát, akkor kimondottan zavaró, és balesetveszélyes is lehet. Vannak, akiknek megfelel a gyári kialakítás, de mivel a motorosok magassága változó, nem mindenkinek ilyen egyszerű az élete. Nekik változtatniuk kell, és rossz esetben többféle verziót is ki kell próbálniuk, míg eljutnak addig, hogy azt mondhassák, megvan a megoldás.

Most ne beszéljünk azokról a motorkerékpár modellekről, melyeken állítható a szélvédő, mivel általában mindenki megtalálja esetükben a megfelelő beállítást. A legköltségesebb a gyári, fix szélvédők cseréje nagyobbra, esetleg eltérő kialakításúra. Bár a piacon rengeteg utángyártott plexihez hozzá lehet férni, áruk jellemzően magasabb, mint az univerzális, naked vagy cruiser motorokra való kiegészítőknek, de cserébe típusspecifikusak rögzítés és kialakítás szempontjából is.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Ha valakinek bejön a turista dizájn, választhat kiegészítő légterelőt, mely a szélvédő tetejére csiptethető, állítható szögű, így a mögé becsapódó, kellemetlen bubogást, robajt, esetleg sisakot cibáló turbulenciát hatásosan dobja át a motoros feje felett. Ez azonban sokszor a látómezőben helyezkedik el, ami zavaró lehet.

Érdemes kísérletezni olyan szélvédőkkel is, melyek két darabból állnak, felső részük szintén kívánság szerint dönthető, így az ezek között belépő légáram szintén turbulencia mentesítő hatást képes kelteni anélkül, hogy a látómezőt kitakarná.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük