fbpx
HírekMotorokMotorozás

Sűrített levegő hajtja a jövő motorját?

small saline bird concept

Öt francia egyetemista lélegzetelállító tanulmánymotort alkotott.

Az alkotók az ISD of Valenciennes formatervező-hallgatói, a fantasztikus külsejű jármű pedig a 2010-2011-es tanévre készített zárómunkájuk. Nem benzin hajtja, de nem is elektromos áram. Hanem sűrített levegő.

Szerintem megérdemlik, hogy név szerint is megemlítsük őket: Charles-Edouard Berche, Ugo Spagnolo, Adrien Fuinel, Frederic Dobbelstein és Jean-Philippe Paries álmodták meg a “Les Triplettes de Bonneville” (azaz: “A Boneville-i Hármas”) névre keresztelt járgányt.

A forradalmi járművet, mint neve is mutatja, eredendően a híres amerikai sós-tó medrében végzendő rekordok elérésére szánják, ezzel együtt elképzeltek egy utcai változatot is. Mitől forradalmi, és mitől “hármas”? Nos, a gépet sűrített levegő hajtja, amelyet három tartályba préselik össze. A “tankok” teljes kapacitása 27 liter, azonban a sűrítési nyomásról sajnos nem találtunk adatot. A tartályok és a hajtómű egy szénszálas vázban kaptak helyet, és bőrrel bevont panelekkel borították az egészet. Ezek a panelek eltávolíthatóak, így a Soline Bird Concept (ezzel a névvel is illetik a csodabringát) többféle formatervvel is meg tud jelenni. A kormánycsutkák cseréjével, valamint a lámpák felszerelésével pedig utcai kivitelre alakítható.

A műszaki partnerek, akik a működőképességet biztosítják a sűrített levegős motort szállító MDI, a tartályokat forgalmazó LUXFER, valamint a BRM. (Az MDI honlapján mindenképpen javaslom megtekinteni a működő és rendszámos járműveiket!) Hogy a Soline Bird Concept valójában hogy működhet (legnagyobb sebesség, gyorsulás, no és természetesen a hatótávolság), azt sajnos nem tudjuk, de az elgondolás mindenképpen figyelemre méltó.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book


Eredeti cikk:

0 0 votes
A cikk értékelése

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x