CsajokKiemeltMotoros divat

A sisakod a koronád: Milyen motoros bukósisakot válasszanak a nők?

Milyen motoros bukósisakot válasszak Track Angels

Úgy tartja a mondás, ha elesel: „feláll, koronát megigazít, és megy tovább…”. Igen ám, de nem mindegy, milyen bukósisak van a fejeden. És vajon van különbség a női és a bérfi bukósisakok között? Ezt a témát jártam most körbe.

A motoros bukósisak választás egy olyan kardinális kérdés, amely motoros és motoros között is tüzes viták tárgyát szokta képezni. A legtöbb sporttársunk természetesen az éppen aktuális tökfödőjére esküszik (és ritkán van rálátása az összes piacon lévő márkára és modellre – a szerk.).

A puding próbája az evés! Természetesen ez alatt nem azt értem, hogy esni kell egy nagyot a kiszemelt sisakban mielőtt megvennéd, de igenis el kell, hogy menj és felpróbáld – akár többet is összehasonlításképpen – a döntés meghozatala előtt.

De mielőtt a nagybevásárlást megkezdenéd, gondold át, milyen célra veszel bukósisakot: mire használod a motorodat, hogyan és hol közlekedsz vele. Ha ezekre a kérdésekre tudod a választ, akkor érdemes sisak-vadászatra indulni. Bár a márkákból és típusokból Dunát lehetne rekeszteni, a „színről-szagról” nem is beszélve.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Nézzük is meg, mit érdemes tudni a különböző variációkról.

Nyitott sisak, állvédő nélküli, jet sisak

Ezek a típusok nem veszik körül teljesen a fejet. Hiányzik az állrész védelme, amely némi kényelmet és nagyobb szabadságot jelent. Ez a típus nagyon kényelmes és szellős, ám arra gondolni kell, hogy az állvédő rész hiánya miatt esésnél igencsak rosszul járhatsz.

Felnyitható bukósisak (moduláris)

Köztes megoldás a nyitott és a zárt sisakok között, egyesítve azok előnyeit. A teljes arcvédelemmel ellátott elülső rész felnyitható, így egyfajta kényelmi faktort biztosít gazdája számára. Ez nagyon jól is hangzik, de érdemes elgondolkodni azon, hogy a felnyitást biztosító szerkezet egy plusz rizikót is jelenthet meghibásodás vagy baleset esetén.

Euro-Ring Track Angels logo
Csatlakozz az Euro-Ring Track Angels Facebook csoportjához! (Katt a képre!)

Zárt bukósisak (intergált)

A zárt sisakok biztosítják az egész fej védelmét. Jól szigetelnek a zaj és a huzat ellen és nagy sebességnél is stabil marad a fejeden. Zárt sisakot mindenféle motorozási stílusnál viselhetsz, a legnagyobb különbség a dizájnban van.

Off-Road, motokrossz, terepsisak

Ezek a sisakok – ahog y aneve is elárulja – elsősorban a közúttól távol, terepen lehetnek hasznosak. Városban vagy országúton nem a legjobb választás, de ahova bütykös gumival indulsz el, ott ideális lesz.

Az off-road sisakokban általában nincs szemvédelem, ezért használatukkor gondolni kell arra, hogy legyen nálunk napszemüveg vagy speciális off-road szemüveg. Ez utóbbi sáros, kavicsos úton azért sokkal praktikusabb, mert a szemüveg biztonságosan körbeöleli a szemet, ezáltal megvédi azt az esetlegesen felverődő kavicsoktól vagy a homoktól.

A megjelenésen van a hangsúly: Kappa KV30 EVO-GRAYER bukósisak

Dual sport bukósisak (Adventure, enduro)

A dual sport bukósisakok a zárt sisakok és az off-road sisakok előnyeit ötvözi. Mivel viselőjük vélhetően szereti elhagyni az aszfaltozott utat, megerősített szemvédő plexivel készülnek, de felnyitott állapotban egy off-road szemüveg is könnyen befér alájuk.

Aerodinamikai kialakításuk sokkal jobb, mint a sima off-road sisakoknak, így hosszú autópályás szakaszokon sokkal csendesebbek és jobb a szélvédelmük, és a szerényebb állvédelemnek köszönhetően a menetszél sem tudja olyan könnyen megemelni a sisakot.

Lapozz a folytatáshoz a következő oldalra!

Vasas Barbi

Kiscsibe koromban ragadott magával az a bizonyos (sport)motoros érzés, amelytől hiába próbáltam éveken át szabadulni, nem sikerült. 2017 őszén úgy döntöttem, belevágok, így a következő szezont már korlátlan kategóriás jogsival, egy Yamaha R3 nyergében kezdhettem meg. Imádtam ezt a motort, de 3 csodás szezon után könnyes búcsút vettünk egymástól, hiszen áhított R6R-em megérkezett a családba. Utcán is közlekedem, de a pályamotorozás adja számomra az igazi élményt.

3 thoughts on “A sisakod a koronád: Milyen motoros bukósisakot válasszanak a nők?

  • Tóth F. Csaba

    Üdv! Lenne egy megjegyzésem, ha szabad. Vigyázni kell a sisakok utólagos festésével, mert vannak festékek, amik roncsolhatják a sisakhéj anyagát. Ez egy nagyszerű, tényleg átfogó cikk, minden benne van, amit tudni kell a sisakválasztásról. Köszi! Üdv: Vidék

    Reply
    • Ja, és örülök, hogy megjavult a rendszer, és újra tudsz hozzászólni.

      Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük