EseményekHírekMotorkiállítás

Riga motorkiállítás a Közlekedési Múzeumban

riga mopedEgy klasszikus, hiánygazdaságban készült szovjet kismotor, a Riga, valamint a 10 éves Magyar Riga Motoros Klub mutatkozik be a Közlekedési Múzeum május 26-ig megtekinthető kiállításán.

 

A nem éppen kitűnő minőségükről ismert segédmotor-kerékpárok mára már szinte teljesen eltűntek közútjainkról. Egy lelkes kis csapat 10-éve kezdte e gyártmányok még megmaradt példányainak összegyűjtését. Az április 26-án megnyílt kiállításon öt és fél motor látható, azaz öt teljesen működésképes, eredeti szovjet csoda, és egy fél, metszetelt jármű, ahol ennek a kismotornak a működési módját lehet tanulmányozni. 

A Riga motor a második világháború után fellendülő segédmotor-kerékpárgyártás szovjet változata lett, amelynek gyártását az 50-es évek végén külföldi minták átvételével, de saját tervek alapján kezdték meg. A motorkerékpárok márkanevüket Lettország fővárosáról – Rigáról – kapták. Exportcikként 1967-től kezdődően a volt szocialista országok közül szinte csak Magyarországra került típusaikból. 

Mivel a Szovjetunió tagországain kívül Magyarország volt a Rigák legnagyobb felvevőpiaca, nem véletlen, hogy nálunk született meg és működik a világviszonylatban is a legnagyobb, e márka köré épült szervezet, a 300 fős Magyar Riga Motoros Klub. A tagok immár egy évtizede kitartó munkával gyűjtik és javítják a megmaradt példányokat. E kiállításban most a klub tagjainak gyűjteményeiből válogattak ki öt különlegesebb motort.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A kiállítás május 26-ig tekinthető meg a Közlekedési Múzeumban

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük