EseményekMotorverseny

Rekordot döntött egy vodkával hajtott motor Bonnevilleben

sudden wisdom 2A Montana államban élő Ryan Montgomery saját garázsában fejlesztette ki azt az öreg Yamaha motorkerékpárt, amellyet a vodka lepárlásakor keletkező melléktermékkel hajt meg. 

 

Ryannak korábban nem volt versenyzői múltja, sőt a motorépítéshez sem volt semmi köze. Amikor megtalálta az 1980-as Yama XS 650-est elhagyva egy mezőn, úgy érezte, hogy haza kell vinnie és életet lehelni bele. Barátai segítségével végül nemcsak felújította, hanem a motorját úgy módosította, hogy alkalmas legyen az alternatív üzemagyag befogadására és hasznosítására. 

A motor, amely a lepárló rozs whiskey-ének márkája után a Sudden Wisdom (hirtelen bölcseség) nevet kapta, az idei bonneville-is gyorsasági versenyen ideiglenesen rekordot döntött. Habár korábban mindössze 96 mérföld/órás sebességet sikerült elérniük a teszteken, és Ryan a 98 mph-t tűzte ki célul, a motor végül 113 mph-s átlagsebességet ért el az 1980-as vagy öregebb, módosított, 750 ccm-es, alternatív üzemagyaggal hajtott motorkerékpárok kategóriájában.

A vodka lepárlásakor keletkezik egy úgynevezett “fej” anyag, ami emberi fogyasztásra alkalmatlan, azonban nagyon tiszta égésű ethanolt tartalmaz. Ebből a tiszta égésű folyadékból Ryan 40 litert gyűjtöt össze, hogy a versenyen és a teszteken részt vehessen a motorjával. 

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

sudden wisdom 1A Hirtelen Bölcsesség egy 2016-os rekordott döntött meg ezúttal a 113 mph-s sebeséggel, azonban az amatőrökből álló csapat sajnos nem sokáig örülhetet a sikernek, ugyanis három nappal később egy 1974-es Honda CB750 143 mph-s sebességgel megdöntötte a rekordot a bonneville-i sómezőn. 

sudden wisdom 3

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük