Hírek

Ráncfelvarrott eljárások – Változások a gépjárművek műszaki vizsgáztatásában

uj vizsgamenetIdén az NKH (Nemzeti Közlekedési Hatóság) a műszaki vizsgáztatást érintő újításokat vezetett be, melyek a korábbi években is előtérbe helyezett ügyfélközpontúság szellemében jöttek létre.

Komótos tempóban fejlődve ugyan, de egyre gördülékenyebb lesz az autós-motoros társadalom élete, és nem csak azért, mert kerekeken gurulnak. Most is több kis lépéssel kerültünk közelebb ahhoz, hogy érezzük, az ügyfélre jobban figyelnek. A 2016.01.01-től érvénybe lépett módosítások egyik újítása, hogy végképp eltűnnek a rendszámokról a vizsga érvényességét, illetve a környezetvédelmi megfelelősséget igazoló matricák.

Legközelebb, ha megsérül a rendszámod, vagy esetleg elhagyod, már nem kell a matricapótlásról gondoskodnod. Persze, „zöldkártya” martica eddig sem volt a motorokon, de a vizsgamatrica mellőzése minket, motorosokat is érint. Hurrá, egy kolonccal kevesebb! A műszaki vizsga és a környezetvédelmi vizsgálat érvényességét rendszámfelismerő rendszerekkel (pl. rendőrautókban lévők, vagy telepített traffipaxok) fogják ellenőrizni, mely egy központi adatbázisból, on-line kérdezi le az ellenőrzéshez szükséges adatokat. A forgalmiba továbbra is beírják az érvényességi határidőt, illetve az eddig is beragasztott kis sorszámcsík is változatlanul jelen lesz az okmányban.

A jövőben az NKH vizsgaállomásain csak motorodat tudod majd levizsgáztatni, így ha eddig hozzájuk vitted a gépet, akkor ezt továbbra is megteheted. A személyautókat (M1 járműkategória), különleges felépítménnyel nem rendelkező kistehergépkocsikat (N1 járműkategória) és egyes pótkocsikat (O1 és O2 járműkategória) már csak a hatósággal szerződött vizsgaállomások fogják levizsgáztatni.

Az NKH vizsgaállomásai persze nem fognak megszűnni, de ott az idei évtől csak új gépjármű forgalomba helyezése, gépjármű átalakítása, oktató járművek, taxik, mozgássérült részére módosított járművek vizsgáztatása lesz csak lehetséges. Ha az NKH valamely ok miatt hatósági vizsgát ír elő egy adott jármű esetében, akkor is náluk történik majd a vizsga.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A leglényegesebb változtatás azonban magában, a vizsga menetében történt, mely érinti a motorosokat is. Korábban, ha valaki elvitte járművét vizsgázni, csak akkor kezdhette meg a vizsgázást, ha előtte befizette annak díját. Amíg ez nem történt meg, addig a vizsgabiztosok hozzá sem nyúltak a motorhoz, autóhoz. Ha a vizsgálat során problémát találtak a járművön, és az nem felelt meg a műszaki elvárásoknak, akkor a tulaj bukta a befizetett összeget, mehetett haza orrot lógatva, majd később, a hiba kijavítása után újból próbálkozhatott – újabb vizsgadíj befizetése után – remegő gyomorral, hogy autója, motorja érvényes műszakival rendelkezzen végre.

Régebben létezett egy olyan rendszer egyes vizsgaállomásokon, hogy ha a jármű nem felelt meg, akkor csak átvizsgálási díjat kellett fizetnie a tulajnak, majd egy későbbi időpontban, ha a hiba kijavítása után járműve átment a vizsgán, már csak a teljes vizsgadíj és az átvizsgálási díj közötti különbözetet kellett kiegyenlítenie. Ezzel az eljárással nem bukta az egész vizsga árát, csak kétszer kellett időpontot egyeztetnie, elmennie stb. Ez már olyan régen volt, talán igaz sem volt. Most ez a plusz fázis született újjá, melyet előzetes átvizsgálásnak hívnak.

Az új vizsgamenet ezzel az előzetes átvizsgálással kezdődik, mely díjtalan. Ha nem felel meg a jármű, akkor simán csak egy másik alkalommal, már a gatyába rázott motorral próbálkozhatsz. Ha az előzetes átvizsgálás diagnózisa a megfelelő állapot, akkor vizsgázik csak a géped, és csak ekkor kell befizetned a vizsgadíjat. Ez jelentős könnyítés azoknak, akik pl. egy vizsga előtt nem szeretnék feltétlen elvinni járművüket egy szerelőhöz azért, hogy felkészítse az amúgy tökéletes járművet a vizsgára, továbbá ha mégsem felel meg a motor, autó, akkor nem kell feleslegesen elbukni egy teljes vizsgadíjat.

Ha minden rendben ment, akkor a vizsgaállomás kiadja a járműre azt az igazolást, mely „Műszaki vizsgálati bizonyítvány” névre hallgat, ami nem ugyanaz, mint a „Műszaki adatlap”. Utóbbi csak okmányirodai ügyintézéshez szükségeltetik.

A változások a műszaki vizsgák árait nem érintik, azok továbbra is az előre meghatározott díjszabások szerint alakulnak.

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük