KiemeltKultúraMotoros film

Pasi, akire gerjedünk – Jason Statham

jason-statham-motorcycleA szétvarrt, „szőrös” Rob Zombie után, jöjjön a szöges ellentét: a kigyúrt, majdnem kopasz akciófilm-hős, Jason Statham.

 

A szállító és a Felpörgetve című filmek sztárja idén forgatott hazánkban, mégpedig egy kémvígjátékot, a Spy-t.

Az angol színész, aki dublőr nélkül szeret általában forgatni, nehezen, de próbál kitörni az „akcióhős” skatulyából. Alapított egy filmgyártó céget is, hogy le tudjon csapni a számára különleges alkotásokra.

Egyébként, amint végigolvastam Jason életútját, annyira világosan kitűnik belőle, amiről annyit beszélünk manapság, hogy visszatekintve, minden apróság értelmet nyer az életben.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az, hogy Statham otthon volt az utcai seftelés világában, belépőjegy volt a filmes világba, ugyanis, A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső című filmszerepét ennek köszönheti.

Jason 1967. július 26-án született Shirebrook-ban, Angliában. Anyja, Eileen Yates táncosnő volt, apja, Barry Statham pedig zenész és utcai árus. Apjával és bátyjával utcai zenészként keresték a kenyerüket, valamint kamu parfümöket, ékszereket árultak.

Jason gyerekkori barátja volt a színész, focista Vinnie Jones-nak. Vinnie hatására kóstolt bele a focizásba, majd műugró lett, bekerült a nemzeti műugró csapatba és még az 1992-es VB-re is kijutott. A merülés is kedvenc hobbijai közé tartozik, melyben szintén sikereket ért el, valamint imád harcművészeteket tanulni.

Amikor Guy Ritchie 1998-ban szereplőket keresett A ravasz, az agy… – hoz, hamisítatlan utcai arcokat keresett, és először Vinnie-t találta meg, majd általa Jasont, akinek a meghallgatáson az volt a feladata, hogy rásózzon Ritchie-re pár olcsó cuccot. Sikerült!

2000-ben jött – szintén Guy rendezésében – a Blöff, melyben többek között Vinnie-vel, Brad Pitt-el és Benicio Del Toro-val játszott együtt.

Majd 2002-ben elindult az akcióhős-folyamat, ugyanis ekkor kapta meg a Luc Besson által írt, A szállító főszerepét. A világhírnévre szert tett Statham karrierje igazán beindult, hiszen A szállító részeket követte a Felpörgetve, a Káosz, s az akcióhős-parádé, A feláldozhatók.

Jason különféle reklámokban, videoklipekben is szerepelt, valamint modellkedett. A magánéletben a modellcsajokat szereti, le sem tagadhatná: Kelly Brook-al hét évig járt, majd 2010-ben következett Rosie Huntington-Whiteley – mindkét hölgy modellből lett színésznő.

Azt is érdemes tudni Jason-ről, hogy imád sakkozni, nem véletlenül alakít a 2005-ös Revolver című Guy Ritchie filmben sakkozó bűnözőt.( Guy-al a forgatások alatt hatalmas sakkparty-kat szoktak tartani.)

Az utcai árusból lett hollywood-i sztár életének története – mondhatni – egy klasszikus siker sztori. Persze, az árnyoldalait csak Statham ismeri…

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük