fbpx

Pasi, akire gerjedünk – Jason Statham

jason-statham-motorcycleA szétvarrt, „szőrös” Rob Zombie után, jöjjön a szöges ellentét: a kigyúrt, majdnem kopasz akciófilm-hős, Jason Statham.

 

A szállító és a Felpörgetve című filmek sztárja idén forgatott hazánkban, mégpedig egy kémvígjátékot, a Spy-t.

Az angol színész, aki dublőr nélkül szeret általában forgatni, nehezen, de próbál kitörni az „akcióhős” skatulyából. Alapított egy filmgyártó céget is, hogy le tudjon csapni a számára különleges alkotásokra.

Egyébként, amint végigolvastam Jason életútját, annyira világosan kitűnik belőle, amiről annyit beszélünk manapság, hogy visszatekintve, minden apróság értelmet nyer az életben.

Az, hogy Statham otthon volt az utcai seftelés világában, belépőjegy volt a filmes világba, ugyanis, A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső című filmszerepét ennek köszönheti.

Jason 1967. július 26-án született Shirebrook-ban, Angliában. Anyja, Eileen Yates táncosnő volt, apja, Barry Statham pedig zenész és utcai árus. Apjával és bátyjával utcai zenészként keresték a kenyerüket, valamint kamu parfümöket, ékszereket árultak.

Jason gyerekkori barátja volt a színész, focista Vinnie Jones-nak. Vinnie hatására kóstolt bele a focizásba, majd műugró lett, bekerült a nemzeti műugró csapatba és még az 1992-es VB-re is kijutott. A merülés is kedvenc hobbijai közé tartozik, melyben szintén sikereket ért el, valamint imád harcművészeteket tanulni.

Amikor Guy Ritchie 1998-ban szereplőket keresett A ravasz, az agy… – hoz, hamisítatlan utcai arcokat keresett, és először Vinnie-t találta meg, majd általa Jasont, akinek a meghallgatáson az volt a feladata, hogy rásózzon Ritchie-re pár olcsó cuccot. Sikerült!

2000-ben jött – szintén Guy rendezésében – a Blöff, melyben többek között Vinnie-vel, Brad Pitt-el és Benicio Del Toro-val játszott együtt.

Majd 2002-ben elindult az akcióhős-folyamat, ugyanis ekkor kapta meg a Luc Besson által írt, A szállító főszerepét. A világhírnévre szert tett Statham karrierje igazán beindult, hiszen A szállító részeket követte a Felpörgetve, a Káosz, s az akcióhős-parádé, A feláldozhatók.

Jason különféle reklámokban, videoklipekben is szerepelt, valamint modellkedett. A magánéletben a modellcsajokat szereti, le sem tagadhatná: Kelly Brook-al hét évig járt, majd 2010-ben következett Rosie Huntington-Whiteley – mindkét hölgy modellből lett színésznő.

Azt is érdemes tudni Jason-ről, hogy imád sakkozni, nem véletlenül alakít a 2005-ös Revolver című Guy Ritchie filmben sakkozó bűnözőt.( Guy-al a forgatások alatt hatalmas sakkparty-kat szoktak tartani.)

Az utcai árusból lett hollywood-i sztár életének története – mondhatni – egy klasszikus siker sztori. Persze, az árnyoldalait csak Statham ismeri…

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

Peyton

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x