fbpx

Olcsó János rövid ideig él – Mely dolgokon nem érdemes spórolni a motorkarbantartáskor


Gumik

Ahogy mások által nyúzott gumióvszert sem használ senki, motorgumi esetében se bízd sorsod egy kopott, ki tudja mit meg nem élt, udvar sarkába kihajított abroncsra. Egyik gusztustalanabb, mint a másik. Rendben, egy használt gumit megvehetsz, mondjuk 10 000 forintért, míg annak új ára elérheti akár az 50-60 000 forintot is, így tényleg tízezreket takaríthatsz meg. De mi van akkor, ha a kikeményedett, öreg, kagylósra kopott gumi a sportmotorodon 200 km/h felett nem kívánt dolgokat produkál, és mondjuk, belerongyolsz egy kamionba az autópályán. Mint a fékbetét esetében is, itt is késő lesz már okosnak lenned. Már ha túléled.

Egy motorgumit nem hiába dobnak le a tulajok a kerekekről. Ha a mintamélység még rendben is van, az még nem jelenti azt, hogy egy hülye sznob motoros volt az előző tulaj, és nem tetszett neki a gumi színe, szaga stb., és ezért vett újat. Hidd el, volt rá oka. Vagy elöregedett, megkeményedett és csúszóssá vált, vagy sokat állt a motor egy helyben, és eldeformálódott, vagy javítva volt – javított motorgumi egyenlő az öngyilkossággal – vagy hibás valahol, de te észre sem veszed, és csak az tudja róla, aki rádsózza. Sok minden lehet. A motorgumi a kapocs a talaj, útfelület és a motorod között. Nagyon lényeges, hogy mindig rendben legyen.

Ha már sikerült a használt gumikról lebeszélni, csak óvatosan kacsintgass az olcsó, de új gumik felé. Léteznek márkák, melyek kedvezőbb áron kínálnak használható gumit. Lehet, hogy az egy márkás gumigyár termékei ismeretlen név alatt forgalmazva. Nincs kizárva. Ezeknek alaposan járj utána, és kérd ki barátok véleményét, hogy melyik a tényleg vacak, és melyikkel nem állsz majd fejre. A tapasztalati információ a legnagyobb kincs ebben az esetben. Sajnos, a legtöbb olcsó gumi keveset bír, csúszik, veszélyes. Persze, van ellenpélda is – márkát most nem említünk, de eléggé ismert – mely borsos ára ellenére is néhány ezer kilométer után simán szétreped, ledobja a futófelületét. Szóval a magas ár sem garancia semmire sem.

Alkatrészek, kiegészítők

Azt ugye mondani sem kell, hogy ha alkatrész cserére kerülne a sor, a legjobban teszed, ha gyári darabokat építesz/építtetsz be, vagy minimum a gyárival megegyező minőségűeket. Az alkatrészek esetében a legnagyobb a kockázat, ha silány cucc kerül a gépezetbe. Inkább ne egyél, ne igyál, ne dohányozz, tartozz közüzemi díjakkal, – vagy ne motorozz egy ideig, amíg össze nem jön a lóvé – de az életed ne kockáztasd azzal, hogy egy időzített bombára ülsz fel.

Az utólagosan felszerelt kiegészítők minősége sem mindegy. Ha egy szilánkokra törő plexi légterelő vagdos össze, ha menet közben pofán vág a visszapillantó tükör, ha vészfékezésnél kezedben marad az első fék karja, ha nem látják a menő ledes indexedet a napsütésben a forgalom résztvevői, akkor igazi kamikaze lehet belőled. Ezen a téren is van minőségbéli szórás rendesen, ami persze a cuccok árában is tükröződik. Egy sok éves múltra visszatekintő, mondjuk túrafelszereléseket gyártó és forgalmazó cég, vagy egy szélvédőket már ezer éve – na jó, legyen 30-40 év– fejlesztő vállalat termékei biztosan nem fognak az életedre törni.

Ha egy occó’, kemény műanyag oldaldoboz a rázkódáskor osztódni kezd az autópályán, és tartalma beterít mindent a belső sávtól a leálló sávig, akkor nem csak kellemetlenül járhatsz, hanem magadat, és másokat is veszélyeztethetsz azért, mert Olcsó János voltál. Ha nem megy, nem kell erőltetni azt, hogy minden legyen a motorodon. Inkább legyen egy filléres hengertáska jól felkötve az ülésre, mint egy tojáshéj doboz.

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x