CsajokMotoros divat

Öltözködés a motorversenyen

oltozet 01Nem baj, ha a ruhád színe passzol a motorodhoz, és kifejezetten látványos, ha a felszerelésed teljes összhangot mutat. Azért ha versenyzésre adod a fejed, a legfontosabb mindenképp a biztonság legyen! A margaréták, pillangók, sárkányok és egyéb kabalák a ruhára varrva legfejebb ördögűzésre jók.

A MAMS Elnöksége jóváhagyta az ezévi gyorsasági versenynaptárat, melyben a Női Kupa, azaz „teljes” nevén a VI. Dunlop Trophy Ladies Kupa (amatőr meghívásos versenysorozat Hölgyek számára) időpontjai is szerepelnek. A Kupa négy fordulóból áll, mind a négy a Hungaroringen kerül megrendezésre. A versenyek az alábbi időpontokban lesznek:

 • 2009. április 24-26.,
 • 2009. június 26-28.,
 • 2009. szeptember 4-6.,
 • 2009. október 17-18.

 

Eljött az idő készülni a versenyekre, mert alig több, mint két hónap és április vége van. Ideje arról is beszélni, hogy milyen védőfelszerelések szükségesek egy motorversenyen való részvételhez. Végül is vihetjük magunkkal nagyanyánk tolldunyháját, kispárnáinkat és ezekkel körbeaggatva védhetjük szebbik felünket, de azért célszerűbb ezt a feladatot megfelelő védőruházatra rábízni.

A gyorsasági szakág 2009-es technikai szabályzatában van egy pár pont, ami a védőfelszerelésekre vonatkozó előírásokat részletezi:

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book
 • A versenyzőknek teljes bőrből készült védőfelszerelést kell viselniük, külön bőr, vagy egyéb protektorokkal felszerelve a legfontosabb pontokon, mint térd, könyök, váll, csípő, stb.
 • A felszerelések betétei vagy az alsóruházat nem készülhet olyan szintetikus anyagból, mely megolvadhat és a versenyző bőrének sérülését okozhatja.
 • A versenyzőknek bőrből készült csizmát és kesztyűt kell viselniük, mely a ruhával kiegészülve a nyaktól lefelé teljes védelmet biztosít.
 • A gerincvédő használata fokozottan ajánlott.
 • A versenyzőknek jó állapotú bukósisakot kell viselniük, mely méretben illeszkedik a vezető fejéhez és gyorsan leoldható.
 • A bukósisakoknak teljesen zártnak kell lenniük és meg kell felelniük az alább elfogadott valamelyik nemzetközi standarnak (EUROPE ECE 22-05, ’P’, JAPAN JIS T 8133:2000, USA SNELL M 2005)
 • A bukósisak plexijének szilánkmentes anyagból kell készülnie.
 • Az eldobható plexi-fólia engedélyezett.

A versenyeken bármilyen a versenyző védőfelszerelésének alkalmasságát, állapotát illető kérdésben a technikai igazgató hivatott dönteni.

A bukósisaknak zártnak kell lennie, versenyzéshez a dupla-D gyűrűs változat ajánlott. Ruha esetében a kétrészes összecipzárazható bőrruha is megfelelő, de érdemes versenyzésnél egyrészes ruhában gondolkozni, a biztonság fokozása érdekében. Gerincvédőt mindig húzzatok a közútra is. A gerinc is van olyan fontos, mint a fejünk, vagy más testrészünk SŐT!! – de ezt gondolom nem kell indokolni. Fontos, hogy ha bekövetkezik a bukás akkor a sérült bukósisakot, javasolt lecserélni. Ez a ruhában található protektorokra is vonatkozik. Elvégezték a feladatukat, megváltozik a szerkezetük, és a következő esésnél esetleg már nem tudják ugyanazt a biztonságot nyújtani.

Csizma esetében javasolt a pályázáshoz-versenyzéshez olyan csizmát használni, ami oldalra is tart, viselete kicsit a műanyag síbakancsok hangulatát idézi. A kezünket is védjük amennyire lehet, vannak protektoros kesztyűk, inkább azokat válasszuk az egyszerűbb utas-túra kesztyűk helyett.

Onnan is tudod, hogy már megfelelően beöltöztél, hogy lépéseid, vonulásod a boxutcában nem egy kecses Barbie babához, hanem inkább a Csillagok háborújából ismert birodalmi lépegetőhöz hasonlít. A nőiesség egy kicsit háttérbe szorul ilyenkor. A talpig smink, a gyönyörű frizura és az extrahosszú műköröm önmagában igen hódító lehet, de ha úgy döntesz, hogy gyakran öltözöl be motoros jelmezbe, érdemes erre az időre elfelejted. Hidd el így is elég szexi maradsz, mert már önmagában az, hogy motoros nő vagy sok pasi szemében mély csodálattal bír, hát még, ha versenyzésre is adod a fejedet.

Felszerelésednél-beöltözésednél ne annyira az esztétikumot helyezd előtérbe, hanem a biztonságot. A pályamenetek, edzések-verseny között pedig érdemes kibújni a teljes jelmezből, átöltözni, mert egész nap talpig „páncélban” való feszítés észrevétlenül kiveszi az ember erejét, és ezt még a margaréták, pillangók, sárkányok és egyéb igen esztétikus és csinos ruhadíszítések sem tudják megakadályozni.oltozet 02oltozet 03oltozet 05oltozet 04palyazas070820 3759palyazas070820 3760palyazas070820 3767palyazas070820 8634palyazas2007 06 10 038palyazas2007 06 10 095

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük