fbpx
HírekKultúraMotoros könyv

Óda a sörhöz – egy kis szépirodalom

sor annoKülönleges „irodalmi sörolvasókönyvet” adott ki a Corvina Kiadó, Óda a sörhöz címmel, mely kiadványban neves írók sörrel kapcsolatos alkotásai olvashatóak.

„… egy pohár tiszta, világos sör a déli órákban mintegy visszaadja a töprengő hajlamú magyar lelki egyensúlyát” – írja Márai Sándor Szindbád hazamegy című regényében. Milyen igaz!

A régi időkben valahogyan más volt az emberek hozzáállása az italokhoz, köztük a sörhöz.

A söntésekben szerte az országban, tudni való volt, hánykor verik csapra frissen a hordót, s olyankor a jó urak leültek a fehér asztalterítővel leterített asztalokhoz, s méltóságteljesen kortyolgatták az aranysárga nedűt.

Az Óda a sörhöz ezt a hangulatot kívánja visszaadni olyan neves írók tollából, mint Ady Endre, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, József Attila, Márai Sándor, Rejtő Jenő, s a külföldi szerzők között található Edgar Allan Poe, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, Thomas Mann, Arthur Rimbaud – a teljesség igénye nélkül.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

„Amióta csak léteznek tárgyi és írásos emlékeink, tudjuk, hogy itták a sört, sőt vedelték literszám – csak épp nem dicsekedtek vele. A sör szerényen meghúzódott a háttérben, nem foglalkozott a pompával és csillogással, nem hiányzott neki a rivaldafény, de mindig is hű szolgája maradt a szomjazó emberiségnek. Ám ha megkapargatjuk a felszínt, akkor a több tonnányi bordal alatt találunk sörös gyöngyszemeket is.

Azt például tudtuk, hogy a sumérok sok sört ittak, de hála a masszív agyag- és kőtábláiknak, maradt fenn olyan kocsmadal, amelyben a sör dicséretét zengik. No és ott a Kalevala, a finnek őseposza: annyi sört vedelnek benne, hogy az olvasó önkéntelenül is pohár után nyúl” – olvashatjuk a könyv előszavában Király Leventétől.

Kedves olvasni szerető sörivók, jön a nyár, s az árnyékban, egy korsó gyöngyöző sör mellett a legjobb olvasmány az Óda a sörhöz!

Fotók: www.landofthebrave.info; www.lira.huoda a sorhoz konyvborito

0 0 votes
A cikk értékelése

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x