MotorokMotorozás

Nőtt vagy csökkent a közlekedési balesetek száma a kijárási korlátozás miatt?

Motoros közlekedési balesetAnnak ellenére, hogy a szociális távolságtartás és a kijárási korlátozás miatt az elmúlt hónapokban sokkal kisebb volt a forgalom az országunkútjain, a közösségi felületeken mégis rengeteg balesetről olvashattunk. Kíváncsi voltam, hogy a statisztikák mit mondanak. Tényleg túl sok a közlekedési baleset vagy csak nekem tűnik úgy. A Pest-Megyei Balesetmegelőzési Bizottságnak köszönhetően a pest megyei statisztikákba sikerült betekintést nyernem a január-áprilisi időszakra. Általánosságban elmondható, hogy a számok ugyan csökkentek, de szerintem nem olyan mértékben, ahogy az elvárható lenne, amikor az emberek el sem hagyhatták volna a lakhelyüket.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az előzetes baleseti statisztikai adatok alapján 2020. január-április közötti időszakban összesen 424 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset következett be. A balesetek száma 18,1%-os csökkenést mutat az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva.

A motorkerékpárosokat érintő balesetek száma 35,6%-os csökkenést mutat. A tavalyi év azonos időszakában 3 halálos kimenetelű, míg az idei év április végéig 1 halállal végződő motoros balesetet regisztráltak a megyében.

Magyarország közútjain 2020. január-április közötti időszakban összesen 111 esetben okoztak személysérüléses balesetet motorkerékpár vezetők, amely 3%-ot tesz ki a teljes baleseti számon belül. Pest megye illetékességi területén 15 esetben okozott személyi sérülést eredményező balesetet motorkerékpáros, amely – az országos átlaghoz közeli – 3,5%-os arányt képez a teljes baleseti számon belül.

Azt gondolom, hogy ezek a számok a csökkenés ellenére sem megnyugtatóak, hiszen a balesetek résztvevői valószínűleg ott sem lehettek volna a baélesetek helyszínén. Ami azonban még ennél is sokkal szomorúbb, hogy mióta feloldották a korlátozásokat, még jobban megnövekedtek a számok.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2020. június 1-jén 0 órától 2020. június 7-én 24 óráig összesen 43 közúti közlekedési baleset történt, melyek közül 14 végződött személyi sérüléssel. Súlyos sérüléses baleset 6 történt, melyek okozói vagy részesei 5 alkalommal egy nyomon közlekedő járművek sofőrjei voltak.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Közülük ketten motorkerékpárt, 1 személy segédmotoros-kerékpárt vezetett, további 2 esetben pedig kerékpárral közlekedő személy sérült meg súlyosan. A 8 könnyű sérüléssel végződő közlekedési baleset közül 3 alkalommal szintén kerékpáros volt érintett, továbbá egy gyalogost a zebrán ütött el egy autó.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük