14. Nemzetközi Női Motoros Nap 2020. május 2. szombat!

CSAK HAJTS!

Védd magad a fénytől is!

veddmagad 217A motoron nem csak a balesettől kell védeni magunkat. Az arcbőrünk – főleg nyitott vagy plexis sisakban – folyamatosan ki van téve a menetszélnek, a csapadéknak és a napsugaraknak.

Arra gondolni sem merek, hogy valaki rövidnadrágban, vagy rövidujjú pólóbn motorozik nyáron. Pedig sokat láthatunk ilyet a városban és a nyaralóhelyek környékén. Amíg „csak elugrom a boltba” vagy „elgurulok a strandra” számos veszély fenyeget. És most tekintsünk el attól a ténytől, hogy strandpapucsban és rövidnadrágban sokkal nagyobb sérülésekre számíthatok egy baleset esetén.

HIRDETÉS (x)

A motor egyik ismérve, hogy folyamatosan menetszél van. Ez a menetszél a nyári hőségben nem élég ahhoz, hogy lehűtse a testünket felöltözve. Az óvatosabbak bőrruhában vagy cordurában minden lámpánál, megállásnál leizzadnak. Kabát nélkül viszont nem csak kellemes érzés motorozni a Balaton körül, hanem nagyon vagány is: melyik lány ne figyelne fel egy szépen dudorodó, tetovált karra, amint épp a gázt húzza.

Aki próbálta már, tudja hogy manapág az erős UV sugárzás miatt egy bármilyen rövid városi karika sírással végződhet estére. Akár tíz perc alatt is megégetheti bőrünket a nap, amelynek erős sugarait épp a menetszél miatt nem érezzük. Egy hosszabb túra vagy nyaralás alkalmával pedig senki nem szeretne napokig árnyékban kuporogni a bőrégés vagy a napszúrás következményeként. Azt pedig már nem egyszer hallhattuk, hogy a túlzásba vitt napozás bőrrákhoz vezethet, elősegíti a bőr korai öregedését és sok allergiás tünetet is okozhat.

Amit ez ellen tehetünk, hogy motorozás előtt mindig bekejük magunkat nagy faktorszámú fényvédő krémmel. Elsősorban az arcunkat, hiszen itt éri leghosszabban a napsugárzás a bőrünket, de érdemes a kézfejet, illetve ha a kabát alatt rövidujjú felsőt viselünk, a karokat is végig lekenni.

A napsugárzás rövidebb utraibolya B sugárzásból (UVB sugárzás) és hosszabb ultraibolya A sugárzásból (UVA sugárzás) tevődik össze. A középhullámú UVB sugár barnítja a bőrt, azonban napégést, azaz a bőr gyulladását (leégést) és az ebből eredő pirosodást (erythemát) okoz a bőrön, amely a bőrrák elsődleges rizikófaktora.

A hosszabb hullámhosszú UVA sugár az irháig hatol, ahol szabad gyökök képződését és egyéb molekulárbiológiai folyamatokat indukál. Ezenkívül az UVA sugárzás a bőr korai öregedését is előidézi. A kutatások arra engednek következtetni, hogy a túlzott UVB és UVA sugárzás károsan hat az immunrendszerünkre is.

A bőr válasza a nap károsító hatásaira, függ a bőrtípustól, a kapott UV dózistól. A kapott UV dózis függ a földrajzi környezettől (Pl. a víz a ráeső fény 50%-t, a homok a 25 %-át reflektálja), az alkalmazott fényvédő terméktől, ruházattól.

A fényvédő termékek hatékony védelmet nyújtanak a leégéssel szemben, megakadályozhatják a napsugárzás okozta bőröregedés kialakulását, és védelmet nyújthatnak a bőr ellenálló képességének gyengülése ellen. Fényvédő termékek megakadályozhatják egyes bőr-karcinómák kialakulását.

 

A holnap kezdődő hosszú hétvégére szép, napos időjárást ígérnek a meteorológusok, tehát aki teheti, biztos motorra pattan majd. Induláskor ne felejtsétek otthona fényvédő krémet, a motorozás végén pedig ügyeljetek az alapos arctisztításra. Az esti mosakodásnál minden motoros tapasztalta már, hogy milyen sok por rakódik a bőrünkre, és a hajunkra. A tisztálkodás után pedig ne felejtsük visszapótolni a nedvességet egy jó minőségű, hidratáló krémmel.

Azok a motoros hölgyek, akik felhívásunkra részt vesznek a Nemzetközi Női motoros napon, és egy dátummal ellátott digitális fényképpel igazolják, hogy május elsején motoroztak, egy egész nap ható, magas faktorszámú, Daylong fényvédő krémet kapnak ajándékba. A képek beküldői között pedig egy Daylong ajándékcsomagot sorsolunk ki. A képeket az info@csajokamotoron.hu címre várjuk.

 

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...
Járvány, felelősség, mások hibáztatása, szolidaritás, felelőtlenség, szövegértés, önzés… egy pár kiragadott szó a nem alpári...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!