fbpx

Ne kalimpálj össze-vissza! – Szezonvégi gyorstalpaló a motoros karjelzésekről

motoros karjelzesek 18A motoros holtszezonban álmodozhatsz jövő évi túrákról, csinosítgathatod a gépedet, beszerezhetsz akciós kiegészítőket, és nem utolsó sorban tanulhatsz is sok mindent, ha motoros témában olvasgatsz. Kifogyhatatlan a tudáshalmaz, amit nem árt magadba szívnod az életben maradásért. Összefoglaljuk neked, mit érdemes tudnod azokról a karjelzésekről, amiket rutinos motoros társaid előszeretettel alkalmaznak.

Ha autóban ülsz, sok értelme nincs annak a néhány kar, illetve kézjelzésnek, amiket az ablakon kilógatott végtagoddal használhatsz arra, hogy kommunikálj a többi közlekedővel. Ezek általában indulatokat kifejező, nem épp hasznos, vagy baleset-megelőző jelzések.

Fityisz, középső ujj felmutatása, mutatóujjal a halántékra bökve megkérdőjelezése a másik épelméjűségének, és hasonlók. A bekanyarodás irányát irányjelzővel – már aki képes a használatára – köszönetnyilvánítás vészvillogóval, figyelmeztetést fénykürttel, kürttel eszközölhetsz. Nem lehet ebbe a pár dologba belekeveredni. De mi van, ha motorozol?

Két keréken, karosszéria takarása nélkül már szinte siketekkel is megértetheted magad, olyan sok jelzést alkalmazhatsz. A szembejövő köszöntése már biztosan ismerős neked. Ez, és a meglengetett jobb láb csupán egy udvariassági gesztus a többi közlekedő felé, amivel például azt díjazhatod, hogy elengedett, lehúzódott, hogy könnyen haladhass.

Haszna még az, hogy a motorosok megítélésében pozitív szerepe van. Jó dolgok ezek. Vannak viszont olyan jelzések, melyek kimondottan baleset-megelőzési céllal alkalmazhatók, és a motorosok egymás közötti információáramlásra használják.

Mivel motorozás közben nehéz a kommunikáció a haverokkal, így már az is bajt előzhet meg, ha nem kell egymás mellé sorolnotok, sisakot felnyitnotok és úgy óbégatni, ha valamit közölni akartok egymással. Ez a művelet könnyen halálos is lehet, ha közben figyelmetek nem az útra, a közlekedésre összpontosul. Persze, ha rádión tartjátok a kapcsolatot, akkor rém egyszerű közölni ezt-azt.

Ha tankolni, pihenni, toalettre menni akar valaki, azt elég egyértelműen el lehet mutogatni. Van néhány további, szintén alap karjelzés is, amivel már talán te is találkoztál. Lássuk, melyek is ezek!

 

A cikk a következő oldalon folytatódik, lapozz!

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x