fbpx

Motorversenyzők egy nemes ügyért

h-moto team magyar mentomotor alapitvany 12Másodperceken múlhat az emberélet, így a mentők gyorsasága nagy szerepet játszik a sikeres ellátásban. Hogy a mentők hatékonyságát növeljék, 10 éve útjára indult a Magyar Mentőmotor Alapítvány.

 

A világban mindenki felfigyel azokra a kezdeményezésekre, csoportokra, emberekre, akik valamely módon támogatják a rászorulókat, vagy azokat a szervezeteket, akik azon dolgoznak, hogy biztonságban, egészségben élhessünk, illetve azokat, akik az élet védelmét tartják küldetésüknek. A H-MOTO Team is ilyen figyelemreméltó támogatói szerepet vállat akkor, amikor együttműködésbe lépett a Magyar Mentőmotor Alapítvánnyal.

A H-MOTO Team, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Mentőmotor Alapítvány 2015. március 11-én tartotta közös sajtótájékoztatóját, melyen szó esett az érintett felek jelenéről, jövőjéről, és azokról a célokról, tervekről, melyek kapcsán együttműködésük összefonódik.

A sajtótájékoztató házigazdája, Kelemen Krisztián, a H-MOTO Team csapatfőnöke elsőként Dr. Burány Bélának, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának adta át a szót, aki beszélt arról, hogy mennyire fontos a gyorsaság egy baleseti helyszínre éréskor. Másodperceken múlhat az emberélet, így a mentők gyorsasága nagy szerepet játszik a sikeres ellátásban. Hogy a mentők hatékonyságát növeljék, 10 éve útjára indult a Magyar Mentőmotor Alapítvány, melynek hatékonysága és létjogosultsága az évek során beigazolódott.

A Magyar Mentőmotor Alapítvány motoros dokijai számára a szezon idén március 13-án már beindult. Mivel jelenlétük szezonális jellegű, és általában áprilisban állnak csatasorba, a közel két héttel korábbi szolgálatfelvétel során minden bizonnyal sok bajbajutotton fognak segíteni. Az elmúlt 10 év alatt a kétkerekű mentők kivívták maguknak a megérdemelt szakmai elismerést.

Gépeik felszerelését a felhasználó orvosok folyamatosan maguk fejlesztik, így a legtöbb szakmai újítás az ő érdemük. Munkájuknak köszönhetően szinte az összes, mentőautókon megtalálható felszerelés motorra lett adaptálva. A lelkes mentőmotorosok a gyors motoroknak köszönhetően 10 esetből 9 alkalommal 15 percen belül tudnak a helyszínre száguldani. A jövőbéli tervek között szerepel többek között a motorok speciális kommunikációs és navigációs eszközökkel való felszerelése. Ehhez a fejlesztéshez nagymértékben hozzájárul a sajtótájékoztatón keretében, a H-MOTO és az Euromotor jóvoltából átadott, 12 darab speciális, kommunikációs rendszerrel ellátott sisakot is.

A Magyar Mentőmotor Alapítvány nem csak hazai, de nemzetközi elismerésben is részesül. Az elismerést továbbá a motoros társadalom egyéb rétegei is megerősítik, akik lehetőségeik szerint támogatják őket, így biztosítva a megfelelő, és egyre sikeresebb tevékenységüket. Dr. Burány Béla kifejezte köszönetét az összes támogató szervezetnek, és reményét fűzött ahhoz, hogy a jövőben még többen csatlakoznak hozzájuk.

A sajtótájékoztató következő lépéseként Varsányi Zoltán, a Magyar Mentőmotor Alapítvány vezető mentőtisztje vette át a szót. A motoros mentők irányítója szintén köszönetét fejezte ki a támogatóknak, illetve annak, hogy a civil szféra befolyt a munkájukba, mely nélkül nem tudnának megfelelően teljesíteni, így kiemelten fontos szerepük van. Beszélt arról, hogy az utóbbi években megnőtt riasztásaik száma, mivel egyre több esetben olyan helyeken próbálják bevetni őket, ahová a leggyorsabban ők tudnak eljutni, ahol az autós mentés lassabb, esetleg lehetetlen lenne. A mentőrobogók és a mentőmotorok teljes mértékben ki vannak használva, sok üresjárat nincs.

Varsányi Zoltán betekintést engedett összetett munkájukba, mely során többfunkciós szakemberként kell eljárniuk, így a mentősként, mentőmotorosként, orvosként is százszázalékosan kell helytállniuk. 2013 óta kezdődtek meg igazán a szakmai fejlesztések, mely a motorokra, robogókra és az azokon található életmentő felszerelésekre terjedtek ki. A robogókon is hasonló felszereléseket találhatunk, mint a motorokon, csak más elrendezésben. A támogatásoknak köszönhetően a jövőben egyre több ilyen kétkerekű áll csatasorba, és remélhetőleg a felszereléseik is egyre tökéletesebbek lesznek.

Részletesen kitért a technikai eszközök bemutatására is. Ismertette a kiállított Honda ST1300 Pan European mentőmotor technikai átalakításait, és annak mentést biztosító berendezéseit is részletesen bemutatta a jelenlévőknek. A csomagtartó dobozokból, kis rekeszekből, táskákból rengeteg felszerelés került elő, melyek mind szükségesek a balesetet szenvedettek ellátásához. Beszélt arról, hogy a kezdetekkor milyen megoldásokat alkalmaztak, és hogy idővel hogyan alakult ki a mai rendszer, mely hatékonysága folyamatosan nő. Mivel a fejlesztésekben maguk a motoros mentők is részt vesznek, így saját igényeik szerint alakíthatják ki azokat. Minden mentőmotor esetében egységes rendszert próbálnak kialakítani.

 

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x