fbpx

Motort készített az Airbus

light riderAz Airbus leányvállalata, az APWorks 3D nyomtatással, alumíniumból különleges motorkerékpárt készített.

A villanymotoros gép vázát 3D nyomtatással készítették el, ugyanis az APWorks újfajta gyártástechnológiák fejlesztésével foglalkozik.

A „Light Rider” nevet viselő motornak azért hálószerű a váza, mert csak oda és éppen annyi anyagot kapott, ami a maximális merevség elérése érdekében szükséges volt.

Lézeres eljárással ragasztották egymáshoz az alumínium-molekulákat, a váz több – egyenként mindössze 60 mikron vastag – rétegből áll össze, a rétegek számát növelték meg a strukturálisan fontos helyeken.

Ismerős lehet a forma, ami a természetben előforduló teherviselő szerkezeteket mintázza – nem is tudom eldönteni, mire emlékeztet leginkább…

A teljesen felszerelt gép mindössze 35 kg-ot nyom a mérlegen. A mindössze 8 lóerős hajtómotorral is eléggé fürgén száguld, a 68 km/órás utazósebességet pillanatok alatt eléri, és 60 km a hatótávolsága.

A kicsi és könnyű akkumulátor-csomag pedig nem csak tölthető, de egyszerűen cserélhető is.

Mindössze 50 darab „Light Rider” gyártását tervezi az APWorks, de valószínű, hogy ezek nem fognak hamar elkelni a piacon, hiszen az adók nélkül nettó 15,7 millió Ft-nak megfelelő vételár nagyon magas.

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x