Hírek

Motorszerelő nők képekben

naptar01Miután Sarah Lyon hónapokon keresztül járta Amerikát motorkerékpárja nyergében, fényképezőgépével a nyakában, még időben sikerült befejeznie a munkát. Legújabb alkotása ugyanis egy 2007-es falinaptár, melynek minden oldalán nőket láthatunk munka közben.

A címlapfotón Lucy Carrera látható, aki a san franciscoi Ducati-nál dolgozik, de a tizennégy havi naptár minden oldalán megismerkedhetünk egy-egy valódi nővel, akik hivatásukként a járművek javítását választottak. Van köztük autó-, motor-, dízel- és repülőgép-szerelő is.

Sarah Lyon egy 28 éves fotóművész, motoros, és motorkerékpár-szerelő, aki a Kentuckyban lévő Louisville-ben él. Ezt a nyarat arra szánta, hogy 1978-as Yamaha XS750 motorkerékpárján bejárja az államokat, és meglátogassa, majd le is fényképezze a járműjavító műhelyekben dolgozó nőket munkahelyükön. A túra végén 6000 mérfölddel (kb. 11100 km) mutatott többet a kilométerórája, mint induláskor, hiszen Kentudkyból egész Kaliforniáig motorozott, majd vissza.

Sarah nem titkolt álma, hogy ezzel az igényes naptárral eloszlassa a férfias munkát végző nők körüli sztereotípiákat. A megszokott pin-up naptárak helyett végre hús-vér nőket szeretett volna bemutatni, akik valóban a műhelyekben dolgoznak. Mint motorkerékpár-szerelő, kezdetekben maga is számtalanszor találkozott a rosszindulatú megjegyzésekkel, bár kifejezetten élvezte, hogy a munkatársai mind férfiak. A képek elkészítése mellett az is hajtotta, hogy érdekelte, hogy más nők hogyan oldották meg ezt a helyzetet, hogy viselik az őket ért támadásokat.

A naptár ötlete is onnan jött, hogy szeretett volna megismerkedni hozzá hasonló lányokkal (és persze a hosszú túra gondolata sem hagyta hidegen), és a kameráján keresztül szerette volna megmutatni, hogy a nők sokkal többre is képesek, mint amit a mai férfiközpontú társadalom kinéz belőlük. A naptárat Sarah Lion honlapján 20 dollárért bárki megrendelheti.naptar02naptar03

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük